Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ

CSAPATTAGOK
TISZTELETBELI TAGOK
DICSŐSÉGFAL
ADÓ 1%TÁMOGATÓINK

merkapt1 trek1 fnt_projekt1
high5_1 hajtany1 northwave
heavytools1 bryton rudyproject1

STRAVAMÁTRA MARATON 2010

HEGYIKERÉKPÁR 2010-08-29

A Mátra Maratonnal véget ért az idei Top Maraton sorozat. Az utolsó augusztusi vasárnapon, a Mátrában rendezett maraton országos bajnokság talán legnagyobb csatáját a tavalyi és azelőtti bajnok Buruczki Szilárd és Parti András vívta; a férfiak hosszútávján, 89 kilométer és sprintbefutó után végül az olimpikon Parti került ki győztesen. A sástói Oxygán Adrenalin Parkból rajtoló megmérettetésen 1200-an álltak rajthoz, a csapatunkból 15-en.
Rövidtáv: Volf Ancsa, Vári Enci, Bartos Juci, Herczeg Judit, Nyerges Zoli, Kövér Laci, Juhász Peti, Imre Szabi, Ondok Laci, Háden Tomi,
Középtáv: Keczkó Zoli, Pásztor Laci, Gaál Tomi, Hámori Bandi
Hosszútáv: Csete Sanyi

matra_maraton_2010_0001


Jöjjenek a beszámolók, elsőként Pásztor Laci középtávja:

Idén 9. alkalommal rendezték meg a Mátra Maraton. Az idei évben a zord időjárásnak betudhatóan itt is változtattak a pálya útvonalán. Szombaton a gyerekversenyben voltunk érdekeltek a fiamnak köszönhetően, aki az ovis kategóriában indult és a startnál történt elmélázást követően az előkelő 4. helyen szaladt be, lévén futóbringával indult. A szervezők maximális odafigyelésének köszönhetően a három dobogós gyerkőc éremosztása után felállítottak minden indulót és csokival díjazták a résztvevőket.

Vasárnap szép napos időre ébredtünk és szerencsére ez egész nap kitartott. Nagy meleg nem volt, de én ezt nem is bántam. Keczkó Zoli noszogatott, hogy öltözzek fel melegen, mert a lejtőkön fázni fogok, de én bevállalós és hidegtűrő vagyok ezért a mez alá csak egy technikai ujjatlan mezt vettem fel, amit nem bántam meg.

matra_maraton_2010_0002


A parkolóban készülődés közben találkoztam még Zolin kívül - akivel egymás mellett parkoltunk - Háden Tomival is. Előzetes tervek szerint Tomival együtt mentünk volna középtávon, de nem fogadták el az átnevezését rövid távról. A bemelegítés közben még összefutottam Csete Sanyiival, aki hosszútávon indult és Nyerges Zolival. A hosszútáv indulása után a rövidtáv depóba állásakor még Ancsa, Jucus, Enikő, Peti és Laci is előkerült a tömegből. A középtáv behívásakor Gaál Tomi és az indulás előtt nem sokkal Hámori Andris is odakeveredett mellém. Zézó az elnyújtott bemelegítés miatt a mezőny utolsó végén tudott csak elhelyezkedni.

A startot követő lassú elindulás után kiérve a 24-es főútra elindult az adok-kapok, előzgetés. Itt az egyik sporttárs nekem jött, aminek következtében én meg a mellettem haladónak ütköztem, de nem történt esés, így folytatódott minden tovább. Előzgetve a lassabb versenyzőket haladtam előre, de próbáltam tartalékolni a sípálya megmászására. Szerencsére a sípálya tetején nem éreztem sem fáradtságot, sem görcsöt. Gondoltam magamban ez jó jel, de még nem mertem keményebben odalépni neki, mert az új bringámat próbálgattam, amivel még nem sikerült sokat tekernem.

matra_maraton_2010_0003


 A lejtőn aztán jött az igazi versenyzés. Nagy örömömre csak össztelós géppel tudtak megelőzni, de abból sem sokan én viszont annál több ember mellett mentem el. Visszatérve a start/cél területre kicsit széthúzódott a mezőny és itt már nem volt akkorra tolongás. Innen sokáig egy egy nyomsávos rész jött. Elérve a patakot egy meredek mászás következett, amit nehezített 3 örül cowboy manővere, akik loval a versenyzők mellett vágtattak fel az emelkedőn. Nem volt öröm az arcomon, amikor a három több száz kilós állat (beleérte a lovast is) prüszkölve pár méterre tőlem dübörög fölfelé. Szerencsére a rendezők idejében észre vették, mert a középtáv és rövidtáv találkozójánál folytatni akarták az útjukat a rövidtávosokkal szemben és megállították őket.

matra_maraton_2010_0004


Kicsit megnyugodva ezek után ismét visszazökkentünk a régi kerékvágásba. Előzgetések sokasága és elég erős tempóban haladt a boly, amiben mentem. Szerencsére végig jó erőben éreztem magamat. A vége előtt kb 3 km-el találkoztam még Herczegh Judittal is és még oda is kiabáltam neki, hogy: Hajrá Merkapt!. Valamit Ő is válaszolt, de azt már nem hallottam, mert addigra eltávolodtam. A végén még ráerősítettem és így 3 órán belül sikerült beérnem, ami a kitűzött célom is volt.

A célban Háden Tomival sikerült összefutni és megosztani a friss élményeket. Keczkó Zolival már csak az autónál találkoztam és hallgattam meg a beszámolóját és fájós derekának történetét. Gaál Tomival meccseltek folyamatosan. Gratulálok mindenkinek aki végigment és teljesítette a versenyt. Külön gratulálok Ancsának a korcsoportban elért 4. helyezéséért és Szabinak a 7. helyezésért valamit Csete Sanyinak a hosszútáv leküzdéséért.

Beszámoló: Pásztor Laci

matra_maraton_2010_0005


Folytatásként következzen Alex hosszútávos beszámolója:

Ez volt az első próbálkozásom a hosszútávon. A cél a teljesítés volt, és hogy lehetőleg ne legyek utolsó. Ez maradéktalanul sikerült, úgyhogy maximálisan elégedett vagyok! :) Tavaly ilyenkor a BikeMag fórumon felvetődött hogy milyen kevesen mennek hosszút, pedig az az igazi kihívás. Akkor írtam róla hogy úgy vettem észre akik hosszútávos mezőny végén érkeznek (mint pl. én is :)) már nem igazán vannak kényeztetve. Bontják a pályát, nincs már biztosítás, elfogy a kaja, stb. Erre Zerge válasza az volt, hogy a Mátrán bizony nem így van. Az utolsó embert is megvárják, végig ott vannak az orvosok és mindenki tud enni a célba érkezés után. Ezen felbuzdulva gondoltam idén szaván fogom és megpróbálom a hosszút. Ezúton is köszönöm neki!

Úgy éreztem így a szezon végére sikerült annyira feledzeni magam, hogy végig tudjak menni. Így is lett! Számomra most nyertek értelmet azok az okosságok mint pl.: 50km-re nem érdemes beöltözni, a hosszún a legjobb az ár-érték arány, stb. :) Hátulról rajtoltam, mivel tudtam hogy ott is fogok érkezni. Óvatos kezdés, végig próbáltam egyenletes tempót menni, nehogy görcs vagy valami más gixer legyen. A sípályán felérve hátranéztem és elégedetten láttam hogy vannak mögöttem.

matra_maraton_2010_0006


Innen rövid élvezetes erdei ösvény, majd hosszú rázató következett. Átszelve az aszfaltutat rövid, de annál izzasztóbb mászás a S+on, majd kacskaringózás felfele a Görgőbükkin. A szénégetőknél lévő frissítőnél meglepve láttam hogy van kenyér és kolbász. Csorgott a nyálam, de nem mertem megállni piknikezni, mert tudtam hogy Mátraszentimrén limitpont van, amit időben el kell érni hogy továbbmehessek a hosszútávon. Sajnos - és itt megemlítem az egyetlen negatívumot a versennyel kapcsolatban - azt viszont nem sikerült kiderítenem hogy mikorra kellene odaérni. Kérdeztem pár embert útközben is, de senki nem tudta, úgyhogy nyomtam tovább.

Következett a Szén patak völgye, ami a kisvasút építése miatt jelentős változásokon esett át. Számtalanszor jártam már erre, igaz mindig az ellenkező irányból :) de most helyenként alig ismertem rá. Innen egy ideig együtt mentem Dósa Marcival, mondta hogy ismeri a pályát, úgyhogy leinformáltam mire lehet számítani. Mátraszentimrén az órámra pillantottam és örömmel láttam a "limitpont 15h" táblát, mivel még csak 13:20 volt.

matra_maraton_2010_0007


Gyors frissítés, lánc olajzás(ezúton is puszi a Motorexnek) és uzsgyi tovább. A Mátraszentimrétől Galyatetőg tartó szakaszt szintén ismerem, úgyhogy itt már bátrabb voltam, próbáltam kicsit fokozni a tempót. Tudtam hogy ha Galyára felérek, már nyert ügyem van. Mátraszentlászlón meglepetésként ért a Kétkerék vendégház frissítője, volt többek között finom házi sütemény és pogácsa is. Nagyon jól esett egy kis sós étel!

A Galya utáni P+ ösvényt viszont nem ismertem, az valami fantasztikus volt! Igazi "ereszd el a hajamat" egynyomos! Ez egy hosszú lejtős kacskaringós erdészeti dózerútba torkollott, próbáltam végig tekerni. Innentől kezdve már eléggé fáradt voltam, úgyhogy nem sok mindenre emlékszem. Örültem mikor végre ismét átszeltem az aszfaltot és megláttam a cél előtti ismerős területet! 6:14 alatt értem be, ami biztos sokak szerint förtelmes idő, de nem izgat. Számomra a lényeg hogy végigtekertem, és még így is magam mögé utasítottam összetettben 22 versenyzőt (ha beszámolom azokat is akik kiestek :)).

matra_maraton_2010_0008


Összességében ez volt talán eddig az a verseny amit a legjobban élveztem! Sikerült beosztanom az erőmet, végig bírtam szusszal, még az utolsó pár kilométeren is fogtam be néhány embert. Egy láncleeséstől eltekintve semmi technikai problémám nem volt. Egyszer megálltam öt percre kölcsönadni a pumpámat, ennyi. Szuper verseny volt, jövőre ugyanitt, ugyanhosszún! :)

Üdv. Alex

Végezetül Ancsa rövidtávos élményei:

Nagy izgalommal vártam az idei Mátra maratont, a szezon utolsó versenyét. Ismét rövidtávon indultam, így a Merkapt csapatából 4-en, Én, Jucus, Enikő és Herczeg Judit képviseltük a női alakulatot :)
Miután a Bakony maratonon nagy csalódást okoztam magamnak a gumiváltással, így a 2.1-es Continental Explorer helyett visszatettem a jól bevált 1.95-ös WTB Volverine gumikat. A leírás szerint a 29 km-ből kb. 13 km aszfalt és 16 km erdei út, így nagyjából olyan pályára számítottam , melyen nem lesz hátrány az igencsak kopott, lassan már országútinak látszó gumi.

A rajt-cél terület a jól ismert és igencsak látványos Adrelain Park területe volt. Tomival nagyon jó időben, negyed 9-kor értünk a helyszínre. Mindketten elég korán keltünk, így az egész utat végigásítoztuk...

Átvettük a rajtszámokat, átöltöztünk, majd Jucussal ketten elindultunk bemelegíteni. Közben megcsodáltam a kölcsönkapott össztelós Trek bringáját is. Kb. 20 perc melegítés után a rajthoz álltunk, szerettünk volna elölről indulni. A karámba beállás elég érdekes volt a rengeteg versenyző miatt, sokan, - így mi is - inkább a kerítésen átemelést választottuk. 10 perc volt még a startig, én benyomtam egy  zselét, közben Jucussal kerestük a célszemélyeket, kiket kell majd leelőzni...

matra_maraton_2010_0009


A pálya elején mindjárt egy meredek aszfaltos lejtő kezdődött, itt azért óvatosan mentünk. Nekem sikerült aránylag jól haladnom, Jucus sajnos beszorult egy kicsit .

Kikanyarodva a Parkból kezdődött az első gyengébb mászás. Itt már próbáltam T. Emese mögé zárkózni, aki 3 percet vert rám Bükkön, így lecsúsztam a dobogóról... A felzárkózás olyan jól ment, hogy le is előztem és sokáig sikerült is tartanom az előnyömet.

Az pálya eleje aszfaltos, gyors lejtős, enyhe emelkedős volt. Kb. a 7. km-nél kezdődött egy hosszú mászás, itt már igencsak szétszakadt a mezőny.

Sikerült jó tempóban, egyenletesen haladnom. Volt egy srác, aki mellettem elhaladva megjegyezte, hogy jó kis pulzusom lehet, mert érdekesen veszem a levegőt :))

Az első frssítőnél (Szénégetők ) megálltam, egy pohár vizet feljhajtottam, majd gyerünk tovább. Sajnos az erdőbe beérve, egy egynyomsávos úton beértem egy balesetet. Egy srác feküdt a földön arccal lefelé, mozdulatlanul. kb.5-en már álltak mellette. Megálltam én is, ekkor húzott el Emese mellettem. Miután meggyőzödtem hogy nem tudok segíteni , gyorsan utána eredtem, de már nem értem utol. Lefelé nem mertem száguldozni a gumik miatt sem.

matra_maraton_2010_0010Később aztán mégis beértem Emesét, az út szélén állt, valamilyen technikai problémája lehetett.

Volt még egy igen komoly köves emlekedő, na hát azon szinte mindenki tolta. Egy VKE NELSON-os női versenyzővel meccseltünk: lefelé utolért, emelkedőn leelőztem ..

A vége felé betereltek minket valami turistaút félére, az nagyon rázós szakasz volt. Ezen is átküzdve magamat nem maradt más, mint a célba vezető végső lejtő, így végül 1.37:10-es idővel a 4. helyet sikerült ismét megszereznem. Idén ez volt a harmadik 4. helyezésem, tavaly Vinyén és a Top Maraton összetettben is 4. lettem.

Összességében nagyon jó kis verseny volt, a középtávot nagyon dicsérték a többiek, azt hiszem jövőre megnézem közelebbről :) A lazítás még messzebb lesz, előttünk még az év bulija, a 24 órás, ahol remélem ismét dobogón állunk majd (edzzetek sokat csajok). 

matra_maraton_2010_0011


Beszámoló: Volf Ancsa
Fotók: Hostya Zoli, X-Iont


CIKKAJÁNLÓ2021-01-04  HEGYIKERÉKPÁR

SALGO RIDE 2020 - F*UCK COVID EDITION

Még a koronavírus-járvány sem tudta megakadályozni, hogy a Merkapt SE hegyikerékpáros csapata megtartsa az évindító és évzáró buliját. [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: nyolc + három =