Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ

CSAPATTAGOK
TISZTELETBELI TAGOK
DICSŐSÉGFAL
ADÓ 1%TÁMOGATÓINK

merkapt1 trek1 fnt_projekt1
high5_1 hajtany1 northwave
heavytools1 bryton rudyproject1

STRAVACROSSKOVÁCSI MARATON

HEGYIKERÉKPÁR 2013-06-15

Jó pár évet vissza kell lapoznom az emlékezetemben, hogy a legutolsó, általam is teljesített Crosskovácsi maratonig jussak, ami 2007-ban vagy 2008-ban volt. Nem igazán tudnám megmondani, hogy mi vezetett oda, hogy 5 év is kimaradjon, hiszen nem őrzök rossz emlékeket a versenyről, bár néhány durva sarazás bevillan. Tény azonban, hogy sosem volt a kedvenc futamom. Az idén sem volt biztos, hogy elindulok, terveztem is, meg nem is.

Minden esetre a verseny előtti nap reggelén még nem volt nevezésem, mert sokaltam a nevezési díjat és csak halogattam a nevezést. Zárójelben azért leszögezném, hogy nem pénzkérdés nálam az egyes versenyeken való indulás, sokkal inkább múlik azon, hogy az adott esemény az izgalmi-ingerküszöbömet eléri-e és sajnos a többször teljesített, több éve változatlan események ezt nem teszik meg, így én is hajlamos vagyok új élmények után nézni.

crosskovacsi_maraton_rajt

Na, de kanyarodjunk vissza a pénteki naphoz, amikor is még nincs nevezésem. A Crosskovácsi Facebook oldalán olvastam, hogy aki a Carbike kerékpárboltban 10 ezer Ft felett vásárol, az ajándékba nevezést kap. Ez jól hangzott, így felhívtam a boltot, majd ki is mentem az M3-as bevezetője mellett található üzletbe. Fékpofa és külső gumi mindig kell alapon erre a két termékkörre fókuszáltunk, majd végül egy pár jutányos áron megvásárolt Racing Ralph-al és egy nevezéssel távoztam.

A héten egy kivételével minden nap edzettem, péntek reggel is kitekertem a verseny helyszínére és a már kitáblázott pálya első szakaszán gurultam egyet. Szombatra sem terveztem autózást, így a versenyre is két keréken mentem ki, alaposan bemelegítve ezzel a futamra. A csapat nem mutatott nagy érdeklődést a maraton iránt, így csak Szilvivel és a szintén az utolsó percben döntő Hámori Bandival készülődtünk a rajtra. Ettől függetlenül azért rengeteg ismerős volt jelen, így gyorsan peregtek a rajt előtti percek. 

crosskovacsi_maraton_fulop_miklos

A rajtot megelőző 36. másodpercben össznépi tapssal emlékeztünk meg Fityisz barátunk 36. születésnapjáról, amely épp a verseny napjára esett, majd nekivágtunk a futamnak. Nem akartam csőgázon ereszteni, mert ez a pálya az ilyen viselkedést csúnyán megtudja bosszulni, így egy stabil, de nem feszített tempó mellett döntöttem. Menet közben felrémlett Pásztor Laci néhány évvel ezelőtti esete, amikor kitekerés és a középtáv lezúzása után annyira K.O. lett, hogy hazamenni sem maradt ereje.

Mivel mostanában edzésnek nem vagyok híján, elég jó tempóban haladtam, és ami a legfontosabb, kimondottan élveztem a tekerést. A pályával kapcsolatban elmondható, hogy ilyen csúcsminőségű kijelölést nem hogy itthon, de külföldön sem nagyon találni. Minden egyes kilométer pontosan megjelölve, emellett a lejtők és emelkedők hossza és szintkülönbsége is minden esetben kitűzve. A rossz irány táblával jelölve, szalaggal lezárva és több esetben emberrel megerősítve - eltévedni lehetetlen!

crosskovacsi_maraton_hamori_bandi

Menet közben azért rájöttem, hogy miért nem szeretik sokan a Crosskovácsit, erre a versenyre felkészületlenül odaállni öngyilkosság. Ha nem vagy jó erőben, ez a pálya megzabál, megrág és kiköp. Meredek mászások, gyors lejtők egymás után, mindez olyan ritmusban, hogy pihenni nincs idő. A körülményeket szerencsére idén nem nehezítette sem eső, sem sár. A pár nappal ezelőtt felhőszakadásnak és a korábbi csapadékos időnek már nyoma sem volt, így ideális körülmények között versenyezhettünk.

Szerencsére a kraft kitartott a végéig, ahol a befutó előtt a Trekes Kovács Laci még meghajtott, az utolsó lejtőtől a kastélyparkon át, így mindent kiadva magunkból száguldottunk át a célvonalon.

crosskovacsi_maraton_fulopmiki

A beérkezés után, a rajtszámom sarkának levágásáért cserébe kaptam egy kulacsot, ami (mekkora ötlet!) hideg izotóniás itallal volt megtöltve. Gyorsan csatlakoztam a Káldi családhoz, akik épp a bringájukat mosták, sor egy szál se, így hamar végeztünk. Ezután meghallgattam Fejes Miki élményeit, aki egy nagy fenyőfa tövében csücsült elgyötörten, közben Szilvi is befutott kategóriájának harmadikjaként. 

Ebéd után néztünk, majd Budapestnek fordítottuk a bringák kerekét és Bandival hazatekertünk, mintegy levezetve a maratont, így közel 100 km-rel a lábamban egy tartalmas szombatot tudhatok magam mögött.

crosskovacsi_maraton_2013

A Crosskovácsi és köztem lévő kapcsolat néhány éve megromlott, de most újra kivirágzott és erősebb, mint valaha. Ha jövőre is lesz Carbike-os nevezési akció, na és az égiek is úgy akarják, akkor megint eljövök.

Beszámoló: Fülöp Miklós


Hudák Szilvi szintén a középtáv küzdelmeiben vett részt, az ő beszámolója következik:

Már tavaly is középtávra neveztem, de akkor a másnapi hosszabb országúti verseny miatt át kellett tegyem a nevezésem rövidtávra, így az idei év maradt arra, hogy a Crosskovácsi verseny középtávjával megismerkedjem.

Szombat reggel 8-ra már ki is érkeztem a verseny helyszínre, HajtányMikinek köszönhetően pihent lábakkal, mivel neki a munka miatt csak a sofőr szerep és technikai támogatás maradt ebből a versenyből. Ezután a szokásos verseny előtti teendők következtek: rajtszám átvétel, ismerősökkel beszélgetés, bemelegítés, amit sikerült megint addig húznom, hogy alig tudtam bejutni a rajtnál a középtávú mezőnyhöz. De legalább Fülöp Mikit sikerült megtalálni, így a rajt utáni egyszerű taktika az volt, hogy amíg bírok, megyek utána. Ez sikerült is, az első macerásabb emelkedőig, ahol elég sokan kibillentek, így sajnos én is és mire sikerült visszapattannom addigra már persze esélytelen volt, hogy utolérjem.

crosskovacsi_maraton_hudak_szilvi

Szerencsére, se borzasztó sárról, se rettentően poros pályáról, se kibírhatatlan hőségről, se esőről nem tudok beszámolni. Viszont szuper pályajelölést, versenyszervezést, és frissítést kaptunk. A frissítéssel kapcsolatban külön kiemelném, hogy olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy csak egy frissítőnél kellett megálljak, mert a másik kettőnél Pedronak köszönhetően csak kidobtam a kulacsom és kaptam a saját kis keverékemmel megtöltött új kulacsom, és még egy kis taktikai tanácsot is, hogy melyik oldalon maradjak, hogy jobb legyen nekem.

crosskovacsi_maraton_hudakszilvi

Mivel a verseny honlapján 59 km volt kiírva a középtávra, így eléggé meglepődtem, amikor megláttam a táblát, ami azt jelezte, hogy 35 km-nél tartok, és még (már csak) 15 km van hátra. Egyáltalán nem éreztem magam fáradtnak, ezért úgy döntöttem, ahogy csak tudom még azt a 15-öt megnyomom. Épp elmentem a 40 km-es táblánál, mikor egy lányt előztem, aki utánam kiabált, hogy Master 1 vagyok-e? Mondtam, hogy igen, aztán visszakérdeztem és kiderült, hogy ő is. Hoppá! Eddig is motiváltnak éreztem magam, de ez aztán végképp megadta a lendületet a célig.

A célegyenesben már várt HajtányMiki, majd Fülöp Mikihez és Fejes Mikihez csatlakozva pihentük ki a verseny fáradalmait. Ahogy Fülöp Miki fogalmazott, itt volt a versenyterületen az 1 m2-re jutó Mikik száma a legmagasabb :-).

crosskovacsi_maraton_hudak_szilvia

A legnagyobb meglepetés akkor ért mikor rákérdeztem az időmérő sátornál a helyezésemre és közölték, hogy harmadik helyen sikerült befutnom!

Beszámoló: Hudák Szilvia
Képek: Danó Péter – hegyibringa.hu, Tirszin János – nutrixxion.hu, Kenyeres Zsolt


CIKKAJÁNLÓ2021-01-04  HEGYIKERÉKPÁR

SALGO RIDE 2020 - F*UCK COVID EDITION

Még a koronavírus-járvány sem tudta megakadályozni, hogy a Merkapt SE hegyikerékpáros csapata megtartsa az évindító és évzáró buliját. [...]
KOMMENTEKLaci2013-06-17 19:54:09
Köszi a mellékelt képet. Régen láttam! :-)
Halász Anna2013-06-17 17:37:28
Nekem egyik kedvenc pályám, nem tudom sokan miért nem szeretik..Van benne minden, meredek, technika, szálguldozós rész:)
Kérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: nyolc + három =