Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ

CSAPATTAGOK
TISZTELETBELI TAGOK
DICSŐSÉGFAL
ADÓ 1%TÁMOGATÓINK

merkapt1 trek1 fnt_projekt1
high5_1 hajtany1 northwave
heavytools1 bryton rudyproject1

STRAVATÁTRA TRIP: KÖRBEBICIKLIZTÜK A VILÁG LEGKISEBB MAGASHEGYSÉGÉT

HEGYIKERÉKPÁR 2012-06-01

Egy munka utáni futással indult ez a történet: ekkor találtuk ki, hogy körbe kellene bicajozni országúton a Tátrát. Egyébként minden évben van egy ilyen egynapos verseny, de mi úgy terveztük, hogy kettéosztjuk a távot, első nap 140 km-t, míg másnap már csak 60 km-t teszünk meg. Magánakciónak indult, de jelentkeztek a csapatból is páran, így egész szép társaság gyült össze...

Június elsején, péntek este indultunk, hogy a jól bejáratott szlovák szállásunkon, Milosnál találkozzunk. Persze, aki most jött először (Imi vezényletével), pont a célegyenes előtt vétette el az utat és mentek még jó pár plusz kilométert, gyönyörködve az éjjeli panorámában. Az időjárás nem volt bíztató, kérdéses volt, hogy mire ébredünk reggel.

Vysok_Tatry_Tatry_Wysokie_038_223116

Reggel felhős égbolt és hűvös levegő fogadott minket. Gyorsan szedelőzködni kezdtünk és nekivágtunk. Nova Lesnáról még fel kellett karikázni a "rajtig", ami tökéletes bemelegítésnek bizonyult. 2,5 km alatt 250 méter szintet igen combos volt országúti áttétellel megtenni, volt, aki már itt elgondolkozott mire is vállalkozott...

Vysok_Tatry_Tatry_Wysokie_1

A "rajt" Ótátrafüreden volt, innen indult a 140 km-es etapunk. Csorba tóhoz pont annyi szintet kellett mászni, mint amennyit bemelegítésnek megtettünk, csak itt 13 km volt rá, amihez viharos erejű szembeszél dukált. Ez azért hamar eltelt, mivel gyönyörű panoráma tárult elénk szinte a szakasz teljes hosszában. A hőmérséklet tovább csökkent és a ránk váró 50 km-es lejtőzéshez minden ruhánkat fel kellett vennünk.

tatra_trip_1

Itt kicsit még csepergett az eső. Hatalmas fák közt suhantunk lefelé, csak a mosoly ne fagyott volna az arcunkra.:-) Liptószentmiklósra érvén a nap is kisütött, így a hangulatunk is jobb lett. Megálltunk egy Stop-shop-nál venni egy kis harapnivalót. Hideg volt, így felváltva bementünk melegedni a közeli kínai "szaküzletbe" ahol végre találtam olyan kockás nadrágot, amit már rég keresek. Az üzemanyagraktárak feltöltése után vágtunk neki a táv legnehezebb emelkedőjének. ~7km alatt kellett 700 métert emelkedni. Nem volt egyszerű, de előbb, vagy utóbb mindenki legyűrte, és senkinek sem kellett tolni a bringáját. Innen már verőfényes napsütésben gurultunk, egymás sebességrekordjait döntögetve. A nap további részében föl-le, amolyan hullámvasút vált ránk.

tatra_trip_12

Megálltunk Oravicén, ahol a hegyek közt a sípálya tövében egy pici, de annál zsúfoltabb termálfürdő üzemelt. Ettünk pár falatot és indultunk tovább a lengyel határ irányába. A határt Chochołów falucska előtt léptük át. Mesébe illő településen haladtunk keresztül, jellegzetes rönkházak mindenhol, a falu közepén egy fatemplom. Találkoztunk egy helyivel is, aki kérdezte honnan jöttünk. Magyarországról Budapest és Hajdúszoboszló jutott az eszébe (lengyel barátaink ezrével jártak a hajdúsági városba nyaralni anno...).

tatra_trip_13

Fenyvesek közt megtett kilométerek után érkeztünk meg Zakopanéba az első napi etapunk végéhez. Itt a szálláshoz igyekezvén végigbicikliztünk a sétálóutcán és nem messze már várt ránk Vali és Xemma, akik kocsival áthozták a hátizsákjainkat ide. A szállásunk egyszerű, tiszta és olcsó volt. A biciklik az étteremben lettek elszállásolva, volt akié egy zongorára borulva hunyta álomra a szemét. Mi fürdés után visszamentünk a bazárba bámészkodni és vacsorázni egyet.

tatra_trip_14

Reggel hétágra sütött ismét a nap. A szállásadó meghívott mindenkit egy meleg teára illetve kávéra. Reggeli után szedelőzködtünk és indultunk megnézni a nemrég világkupának helyet adó síugrósáncot. Aki nem járt még Zakopanéban és lehetősége van rá, feltétlenül nézze meg.

tatra_trip_15

Erre a napra egy 60 km-es szakasz jutott, amelyben már nem volt hosszú emelkedő. Fenyvesek közt kanyarogtunk az igen jó minőségű úton. Lassan elértük a szlovák-lengyel határt ahonnan fel lehet menni a Morskie Oko-hoz, ami Lengyelország legkedveltebb turistacélpontja. A plusz 7 km-hez és az ehhez tartozó jó 500 méteres szinthez (ami egyre meredekebb a vége felé) már nem volt kedvünk, így tovább másztunk Ždiar felé.

tatra_trip_16

Ez is egy meseszép kis falu a Bélai Tátra alatt. Zár után a túránk utolsó szakasza következett, amelyről nem is gondoltuk, hogy tartogat még meglepetéseket. Egy elágazásnál jobbra tértünk és ismét az előző napi viharos széllel találtuk magunkat szemben. Emelkedett is, így kicsit szétszaggatta a csapatot. Ótátrafürednél már viharos erejű széllökések közt kezdtük meg a Miloshoz vezető száguldást, amit a bemelegítésnél való mászással már kiérdemeltünk. A Tátra-körünk végül hajszálra 200 km lett 2670 méter szinttel, ha a bemelegítést is hozzávesszük akkor 208 km-t mentünk 2970 méter szinttel igen jó minőségű és kulturált (kis forgalmú) utakon.

tatra_trip_17

Legközelebb egy nap alatt csináljuk meg!

Beszámoló: Röfi


CIKKAJÁNLÓ2018-12-14  HEGYIKERÉKPÁR

ÚJ TÁMOGATÓKAT HOZOTT A CSAPATNAK A MIKULÁS

Két új márkával bővült a csapatunk támogatói köre. Megállapodásunknak köszönhetően egyre több Northwave és Bryton termék fog a csapatunk tagjain és kerékpárjain felbukkanni. [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: nyolc + három =