Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ

CSAPATTAGOK
TISZTELETBELI TAGOK
DICSŐSÉGFAL
ADÓ 1%TÁMOGATÓINK

merkapt1 trek1 fnt_projekt1
high5_1 hajtany1 northwave
heavytools1 bryton rudyproject1

STRAVAKÖRÖZTÉL MÁR 10 ÓRÁT EGY 2 KM-ES PÁLYÁN? FINCSI!

HEGYIKERÉKPÁR 2017-05-12

Marcaliban megkezdődött a 2017. évi ultra mountain bike versenysorozat – az XCU MTB Series, amelyen Hajtány Miki és Szilvi képviselte a csapatunkat. A beszámolót Mikit tollából olvashatjátok. 

A tavalyi sorozat sikeres teljesítése után (női és férfi összetett 1. hely), valamint készülve az idei Salzkammergut Trophy-ra úgy gondoltuk, hogy idén is jó edzés, kiváló élmény, kemény kihívás lesz a versenysorozaton való rajthoz állás. Az első állomás Marcaliban volt, csakúgy, mint tavaly. 

Már péntek este leutaztunk Marcaliba. Útközben folyamatosan esett az eső, így nem sok reményt fűztünk a reggeli eseményhez. Másnap végül mégis jó idő kerekedett némi széllel, ami segítette a pálya száradását. A rajt előtti másfél órában került elő mindenki - a rendezőkkel együtt. Majd szépen megkezdtük az előttünk álló 10 órányi iszonyatosan kimerítő derbit.

merkaptse_marcali_10orasMTB_1

A dolog jellegéről: ez egy nagyon összetett játék, mert nagyon együtt kell lenni mindennek. A technikának mindvégig ki kell tartania csakúgy, mint a pilótának. Persze attól függ, hogy mi a cél. Ha csak részt venni akarunk, akkor nem ilyen feszes a dolog, mert ha úgy adódik, akkor megállhatunk. Csak akkor nagy a feszültség, ha lehetőleg dobogóra is szeretnénk felkerülni. A bringának végig kell mennie hibátlanul, nekünk pedig ki kell tartani a rendkívüli fáradtság ellenére és remélni, hogy nem történik, bukás, sérülés, rosszullét. 

Aki volt már pl. 24 órás pályán az tudja milyen az, amikor a mángorlósra koptatott pályán kell menni nagyon sokat. Ezen kívül itt most volt bőven füves rész, murva, ragadós földút, árokpart deszkahíddal, tűző napsütés és rengeteg kanyar. A sok rázós felület nagyon fárasztó a testnek és ezt még tetézi az, hogy a mindössze 2,2 km-es pálya 10 órán keresztül iszonyatosan monoton. 

merkaptse_marcali_10orasMTB_4

Arra kell folyamatosan figyelni, hogy minden szakaszt, kanyart, mozdulatot a lehető legkevesebb erőbefektetéssel oldjuk meg, mert csak így van esély bírni sokáig. Tehát a legoptimálisabban kell kanyarodni, mászni, lendületet megtartani. 91 kört teljesítettem ezen a pályán, ami nagyjából 10 körrel maradt el a 4 fős férfi csapatok teljesítményétől. 

A tavalyi sorozat végén, a 4. rendezvényen jelent meg a Papp Dénes. Rajta kívül Pósfalvi Tamás is erősebb nálam és Kocsis János is jobban ment, így az idei szezonra nem számítottam nagy eredményekre. Jani nem kívánta a kínlódást ezért duóban indult. A tavaly szintén erős ellenfél Henn Gergő nem jött el, így maradt 2-3 ismert, komoly ellenfél. 

merkaptse_marcali_10orasMTB_6

Dinivel nem volt sok gondunk, ő elindul nagy elánnal és nem kell vele többet foglalkozni. Hacsak nem történik vele valami nagy baj, akkor ő verhetetlen számunkra. Tamás egyértelműen erősebb szokott lenni nálam, de most nem bírta úgy, mint máskor. Azt mondta, hogy a télen nem tudott eleget edzeni. 

Az elején még minden érdekes, kellemes és vidám, alig maceráljuk a segítőnket, mert még jól érezzük magunkat. A harmadik, negyedik órában már érzed, hogy nem olyan finom ez. Az ötödik órában már fáradt vagy és keserves a felismerés, hogy még csak a felénél vagyunk. Akkor már úgy érzed, hogy a mángorlós pálya megtette hatását és szívesen abbahagynád. Elkezdett a talp izomzatom rettenetesen fájni, erős gyulladásba jön a talp él és nagyon égetően fájt. Mindenféle mozdulatokkal, hideg vizes locsolással, majd később egy fájdalomcsillapítóval is enyhíteni igyekeztem a kínomat. 

merkaptse_marcali_10orasMTB_5

Mindezt menet közben persze úgy, hogy a köridők ne nagyon romoljanak. Persze emellett már fájt a derekam, a nyakam, a vállaim, a combjaim… Innentől egyre sűrűbben vesszük igénybe a segítőnket, jóformán körönként kérünk fel valami enni-, inni-, kennivalót, bármit, ami segít enyhíteni kínjainkat. De az volt a cél, hogy mindenképpen tekerjem végig folyamatosan a versenyt, mint ahogy tavaly is mindegyiket. Épp ez volt a lényeg, hogy sikerüljön legyőzni a kínt és végigcsinálni mindenáron. 

Ennek köszönhetően a szpíker mondta óránként, hogy 5. , 4. majd, hogy 3. vagyok. Ezt meg ugye nem szeretném elengedni. A 8. órában szólnak, hogy esélyem van utolérni Tamást a 2. helyen, mert fárad. Na, ahhoz képest, hogy az 5. és a 8. óra között mélyponton voltam, most extra ösztönzést kaptam.

merkaptse_marcali_10orasMTB_3

Erőre kaptam, a lábam fájdalma is enyhült picit, így gyorsultam is kicsit. Végül utolértem Tamást és a végéig - ha nehezen is – de adtam neki egy plusz kört is. Dini 7 kört adott még így is nekem. Természetesen nagyon boldog voltam, hogy ez sikerült ilyen sporik között. Még egy érdekesség: az első 4-ből hárman szenvedtünk talp él fájdalomtól. 

merkaptse_marcali_10orasMTB_2

Szeretném teljesíteni idén is a sorozatot és remélem, hogy sikerül összetettben is dobogós helyen végezni.

Beszámoló: Ladányi Miklós


CIKKAJÁNLÓ2019-04-30  HEGYIKERÉKPÁR

ZSELIC MARATON – A FŐPRÓBA

Idén a csapat egy része betervezett magának egy Garda Bike fest maratont, ezért arra gondoltam, hogy erre készülni kell! Tökéletes megmérettetésnek ígérkezett e célra a Zselic maraton. [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: öt + négy =