Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ
BBU FUTÓVERSENYEK EGÉSZ ÉVBEN!KÉT ÓRÁS FUTÁS - ALAPCSÚCS SZÜLETETT

ATLÉTIKA 2015-04-11

Alapcsúcs felállítására gyűltek össze a futás szerelmesei a kőbányai Óhegy parkban, hogy két óra alatt minél többen és minél többször fussák körbe a parkot a tavaly átadott futókörön. A szervező Óhegy Parki Futókör (OHP) április 11-én várta a csúcsállításban résztvevőket.

Kevéssel délelőtt 10 óra előtt már érezhető nyüzsgés volt a Dér utca Csősztorony felőli torkolatában. Indítókapu, asztal a frissítőnek, tempós zenét sugárzó technika, fontos információkat közlő szpíker, s nem utolsó sorban a Nike futócipőket tesztelő kamionja tette színessé, hangulatossá a képet. Az időjárás is kegyeibe fogadta a futókat, így abszolút igazzá vált az OHP szlogenje: mert futásra születtünk!

ohegyifutokor2

Ám a futásnak nem lehet csak úgy nekivágni. Az indítókapu körül mindenhol a bemelegítést végző futókat lehetett látni. Örömmel fedeztünk fel két kedves, ismerős arcot is. Az egyik dr. Kenessey Andrea, a Richetr Aranyanyu díjazottja, s ha lúd, legyen kövér alapon a richteres pólóban készülődő Katát (hadd ne áruljunk róla most ennél többet)!

Kenessey doktornő a kislányával érkezett, aki – s őszinte sajnálattal mondta – csak szurkoló lesz most, mert beteg, s a futás nem javasolt neki. Ugyancsak szurkolója lesz a nővére is. Kata pedig azt mondta, azért húzott céges pólót, hogy ha kijön tőlük még valaki, azonnal lássa őt, s akár csapatot is alkothatnak. De, hát ez most nem sikerült, majd a csúcsdöntéskor …

A Magyar Gyula Kertészeti SZKI csapata két fa közé feszítette ki a molinóját, a pár perccel korábban kiakasztott Lábkoptatók csapat mellé. Zárójelben jegyezzük meg, hogy egy autó felnyitott csomagtartójának árnyékában hűsölő néhány kertészetis futót úgy egy óra elteltével arról kérdeztünk, itt a vége? Mire ők mosolyogva jegyezték meg, nem, nem, csak pihennek egy kicsit és két-két kört még vállalnak majd.

Tíz óra lett, a futók felsorakoztak a futókapu mögött, a Dér utcai célegyenesben, eközben a két főszervező, Szanyi László és Stépán Zsolt beállították a 120 percet a tableten, s jelükre a tömeg 10-től kezdve hangos visszaszámlálással „lőtte el” a rajtot.

Néhány perccel a rajt előtt megtudtuk Zsolttól, hogy vele együtt 67 indulóról biztosan tudnak, de ez semmit sem jelent, mert a két óra alatt bárki bármikor csatlakozhat, akár egy kört is lefutva már segített a csúcs felállításában. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan oldják meg a körszámlálást. Nevetve kaptuk a választ: – Hát, ezt bizony az utolsó pillanatig titokban tartottuk, de a megoldás nagyon egyszerű. A kapun való áthaladáskor a profi segítők mindenkinek átadnak egy bugyigumiból készült karszalagot, s ez ugye egy kör teljesítését jelenti. Ha valaki úgy döntött, elég volt, a segítők visszaveszik, megszámolják, hány darabot adott le, s ez a nyilvántartás lesz a rekordszámítás alapdokumentuma. Egy kör 1,4 km hosszú. Természetesen, bármikor ismét el lehet kezdeni a futást, újra gyűjtögetve a kilométereket. Kívánságra a segítők azt is felírják, ki hány kört futott ezen a napon – ismertette Zsolt a lényeget.

ohegyifutokor1

Egy óra elteltével arról érdeklődtünk, mit lehet tudni részben a létszámról, részben a teljesített távról? Hát, túl sokat nem. Annyit igen, a résztvevők száma bőven száz fölé nőtt. Ezt viszonylag gyorsan lehetett ellenőrizni, hiszen a rajt képeit visszanézve, s alapul tekintve kiderült, mennyi új arcot látunk, vagy éppen a futást befejező ismerősöket is meg lehetett saccolni. De ez, éppen az elmondottak szerint nem befolyásolt semmit. Az viszont korrekt állításnak tűnt, hogy a leadott gumiszalagok éppen aktuális darabszáma alapján a félidőben 190 kör lett teljesítve. Hozzátette, sokan kint vannak a körön, akár 2-3 lefutott távval a lábukban, így még saccolni sem lehet, egy ettől közelebbi nagyságrendet.

Orrunk előtt történt az eset, hogy egy anyuka érkezett kislányával, s éppen azt tudakolta, hogyan lehet benevezni? – Nem kell nevezni, induljanak el a többiek után, s ha átjönnek a kapun, megkapják a karszalagot – mondta nekik Zsolt, aki maga is beállt egy-egy körre a versenybírói feladatai mellett. Örömmel állapítottuk meg, egy kört biztosan teljesítettek, de egy frissítővétel alkalmával – kihasználva az időt – meg is kérdeztük őket, Kovács Rózsát és kislányát, Kovács Klaudiát.
‒ Direkt a két órás futásra jöttek?
‒ Nem, csak kijöttünk futni a kislányommal és belebotlottunk ebbe.

‒ Hány kört sikerült teljesíteni?
‒ Én négyet futottam, a lányom hármat.

‒ Tartottál közte szünetet? – szólt a kérdés Klaudiának.
‒ Nem, egyben futottam le két kört, utána pihentem egy kicsit és még egyet.

‒ Rendszeresen fut? – tértünk vissza az anyukához.
‒ Csak alkalmanként. Azt sem tudtam egy hónapja, hogy ez a pálya létezik. De azóta a barátnőmmel néha lejövünk.

ohegyifutokor

A beszélgetés közben figyeltünk fel egy idősebb bácsira, aki kényelmesen elindult a kaputól …  mire befejeztük az interjút Kovács anyukéval, s lányával, fel is tűnt a célegyenes végén. A karszalagot azonmód le is adta, azaz egy kört teljesített, majd leült a padra pihenni. Őszintén szólva, nem nagyon fújtatott.
‒ Reméljük, nem zavarjuk meg a pihenésben – fordultunk hozzá. Nem csalódunk, ha azt mondjuk, ön a legidősebb futó a mai napon. Elárulja, ki ön és hány éves?
‒ Hát miért is ne! 61 éves vagyok, Szanyi László, az ifjabb Szanyi az édesapja, (rábökött a fiára, aki éppen karszalagot adott az egyik futónak) és nem is akartam futni, csak szurkolni jöttem ki, meg az unokákhoz. Igazság szerint én futballozok, de hát most lement a kör is. Jól esett, nem vagyok nagyon fáradt.

S mielőtt a végeredményt megosztanánk az olvasókkal, térjünk vissza Katára. Letelt a két óra, s bár nem figyeltük árgus szemekkel, azt láttuk, hogy gyűlnek a csuklóján a gumiszalagok.
‒ Hány darabot adott le?
‒ 13 kört futottam le két részletben, mivel azt kérték, ha kicsit kiállunk pihenni, ami nekem egy frissítő volt, adjuk le. Hat darab után történt ez, s utána újra vettem fel karkötőket. A második részben az történt, hogy az utolsó, 14. kör már nem volt érvényes, mert öt perccel a két óra letelte után értem célba. De ez egyen a legkisebb baj …

‒ Megmondaná, hogy hívják, túl azon, hogy Kata, s a Richter melyik részlegén dolgozik?
‒ Herku Kata vagyok, a pénzforgalmi osztályon dolgozom.

‒ Részese volt ugye, a tavalyi futósikernek, az összetett 3. helynek a Fut a cég sorozatban?
‒ Igen, nagyon örültem az eredményünknek, igazi csapatmunka volt, sajnálom, hogy mások most nem értek rá tőlünk.

‒ Mióta fut rendszeresen? Nem tévedés azt állítani, hogy ezt csak úgy, hébe-hóba nem lehet csinálni, igaz?
‒ Három éve futok, még az előző munkahelyem futói hívtak el a Vivicttára, s az olyan nagy élmény volt, hogy először kis távokat, majd nagyobbakat futottam, egyre jobban megszerettem. 2013. szeptemberében mentem először félmaratont, azóta rendszeresen futok.

‒ Mi kell ahhoz, hogy karcsú, törékeny hölgyek kilométer hegyeket fussanak?
‒ Szerelem!

Hát, ehhez nem volt mit hozzátenni! Eredményközlésre készülődtek a szervezők, így elköszöntünk Katátától. Pár pillanat múlva pedig kihirdettetett: 743 kör teljesítésével 1040 km az alapcsúcs. A végelszámoláskor kiderült, összesen 136 fő vett részt a futásban.

A bejelentést hatalmas ováció fogadta, egymásnak gratuláltak a csúcsállítók, s igazság szerint minden felől dicsérő szavakat lehetett hallani. Arra pedig még kíváncsiak voltunk, hogy aki regisztráltatta teljesítményét, hány kört is futott valójában, s nem megszakításokkal, pihenőkkel, hanem egy adagban.

Nos a férfiaknál 13 db szalagot adott le Zelenák Zsolt, aki az alagútfutás félmaratonját is teljesítette. A hölgyeknél viszont az a furcsa helyzet állt elő, hogy ketten is megelőzték. 15 körrel (neki is volt még egy időn túli, az eredménybe már be nem számító köre – a szerk.) abszolút első lett Óvári Barbara, mint mondta, amatőr futó, aki főleg a Margitszigeti futókörön szokta űzni a kilométereket, de ígérte ide is kilátogat majd, mert tetszik neki az óhegyi futókör is. Minden szempontból második lett 14 körrel Nyári Hajnalka, az OHP tagja, a Merkapt BBU sportiroda irodavezetője.

Említsük azért meg, hogy 12 körrel szerepelt Molnár Tamás, 11 kört Schmidt Sándor és Pozsonyi Péter. Egy Kovács Péter nevű 8 éves kissrác 8 kört teljesített, nevezhetjük a junior korosztály győztesének is akár. Ugyanez lehet igaz a lányoknál a szintén 8 éves Orsira (nem adott teljes nevet), ő is nyolc kört futott le.

Gratulálunk a két órás futás minden résztvevőjének, szervezőjének, segítőjének!


CIKKAJÁNLÓ2018-05-08  ATLÉTIKA

ZSÁMBÉKFUTÁS, AVAGY A TÉLI ALAPOZÁS JUTALMA

Még dolgozik bennem az utolsó koffeines gél, mikor ezeket a sorokat írtom, így a beszámoló talán visszaadja majd az élményeimet. Abból ugyanis kaptunk bőven a mai gyönyörű időben, a zsámbéki határban. [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: kilenc + öt =