Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ

CSAPATTAGOKMAGUNKRÓL

A Merkapt Maraton Team Kajak - Kenu Szakosztálya hivatalosan 2007 elején alakult meg azzal a céllal, hogy csapattá formálja az edzeni és versenyezni szándékozó, a kajak-kenu iránt elkötelezett sportolókat. A tagjaink legtöbbje komoly sportmúlttal rendelkezik. Csapatunkban van olimpiai résztvevő és világbajnoki érmes is, akik tapasztalatukkal és példamutatásukkal segíthetnek a fiatalabb versenyzőknek. A rutinos kenusaink mellett - új színfoltként - kajakos lányok is öregbítik a csapatunk hírnevét.

Az edzések helyszíne az Újpesti Torna Egylet vízi telepe, ahol minden érdeklődőt szívesen látunk.MOLOKA I HOE, HAWAII

KAJAK-KENU 2008-10-13

Október 13-án került sor az idei Moloka’i Hoe kenuversenyre, amelyen több magyar mellett Csabai Edvin – a maratoni kenuzás sokszoros világbajnoka - is részt vett. Edvinnek nem volt ismeretlen ez az erőpróba, hiszen 8 évvel ezelőtt 2000-ben már belekóstolt a rendezvény semmihez nem hasonlítható hangulatába.

003

A Moloka’i Hoe versenyre Hawaii két szigete között kerül sor, a nyílt tengeren. Az idei összecsapáson két egységben is találhatunk magyar sportolókat. A Moloka’i Hoe hagyományai a polinézekhez nyúlnak vissza. A polinézek kezdetben kisebb hajókkal utaztak, halásztak a közeli tengereken, de a Csendes-óceánon való átkeléshez nagyobb vízi alkalmatosságokra volt szükségük. Ekkoriban fedezték fel Hawaii-t, Aotearoa-t (Új- Zéland) és Rapa Nui-t, és hozták létre az úgynevezett outrigger kenukat, amelyek az óta is fontos szerepet töltenek be a hawaii-i kultúrában, ráadásul ez a sziget hivatalos sportja is.

004

A viadalon a csapatok 66 kilométert tesznek meg két sziget – a Molokai és az Oahu -  között, a nyílt tengeren. A kormányos helyi, aki sokat segíthet, hiszen ismeri a tengeráramlatokat. A hajók súlya 180 kg, ezt hat sportoló hajtja, de a több mint ötórás küzdelemben cserére is adódik lehetőség, ráadásul ezt menet közben, megállás nélkül, ki-be ugrálással kell megoldani. Az outrigger kenukat motorcsónakok kísérik.

A magyar színeket a Pereházy György, Pereházy Gábor, Kiss Tamás, Kozmann György, Jakus Tamás, Jakus Zoltán, Jakus Béla, Csabai Edvin, Kovács Zoltán, Garry Parsons összetételű csapat képviselte.

005

A kint töltött 3 hét alatt az edzések jól sikerültek, egy csodás partszakaszon, Kailua mellett, neonzölden, néha neonkéken tündöklő óceánban, négy-ötméteres hullámokban eveztek nap mint nap teknősök között.

Az induló csapatok között ott volt az ötkarikás és világbajnoki aranyérmeseket felvonultató Team Zebra is. A négy országból verbuválódott alakulatban - amely a július 15-én elhunyt, kétszeres olimpiai bajnok magyar legendának, Kolonics Györgynek is emléket kívánt állítani – Vajda Attila mellett olyan kiválóságok lapátoltak, mint a német Andreas Dittmer vagy a cseh Martin Doktor, valamennyien Kolo Forever feliratú pólóban.

006

A verseny nagyon izgalmasra sikerült és semmihez nem hasonlítható élmény volt a versenyzők számára is. A rajtot kétszer is visszalőtték, pedig ez itt egyáltalán nem jellemző. Volt, hogy fél kilométer után szólították vissza a hajókat a starthelyre, amely 100 hajó esetében elég problémás műveletnek bizonyult. Futam közben 4-5 méteres hullámok nehezítették a versenyzők dolgát, így a mezőny teljesen szétszóródott a nyílt tengeren. Csak tippelni lehetett, hogy ki hányadik helyen megy, a mieink 50. hely körül tippelték magukat, így még nagyobb volt az öröm a célban, mikor kiderült, hogy a 31. pozícióban értek partot, míg Vajda Attila nemzetközi csapata a kitűnő 21. helyet szerezte meg.

007

A parton igazi népünnepély fogadta a résztvevőket, rengeteg kint élő magyar várta a parton a csapatot, ezzel téve teljessé és felejthetetlené a versenyt és a Hawaii-n töltött heteket.

008


CIKKAJÁNLÓ2016-09-19  KAJAK-KENU

DUPLA DINAMIT: KÖVÉR MÁRTON ÚJABB KÉT VILÁGBAJNOKI CÍMET SZERZETT!

Kövér Mártonnak, a Merkapt SE kenusának sikerült a tavalyi eredményét megismételni a brandenburgi VB-n, így újabb két világbajnoki trófea került a vitrinébe, hiszen sem egyéniben, sem párosban nem talált legyőzőre. [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: négy + kettő =