Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ
BBU FUTÓVERSENYEK EGÉSZ ÉVBEN!ULTRABALATON 2013

ATLÉTIKA 2013-06-01

Tavalyi év végén jött egy gondolat, hogy ha sikerül felkészülni, akkor 2013-ban indulni kellene egyéniben az Ultrabalaton futóversenyen. Január elsején a nevezés kezdetével neveztem is a versenyre és megkezdtem a felkészülést. A Vértes terepmaratonon elszenvedett bokasérülésem miatt viszont az egyéni teljesítésről le kellett mondanom, de ennek ellenére elkezdtünk egy 5 fős csapatot szervezni a 212 km lefutására. 

A csapatot a non-stop váltóversenyre neveztem be, ami azt jelenti, hogy a távot megszakítás nélkül kell az 5 főnek lefutnia. A teljes Balaton kört 31 szakaszra osztották fel, különböző hosszúságú távokra. Az egyes szakaszok futóit saját magunk választhattuk meg, egyetlen kikötés volt, hogy csak a kijelölt váltópontokon lehet váltani. A verseny rajtja és célja Balatonaligán a Club Aliga területén volt kiépítve. A futásirány Balatonaligáról indulva az északi parton végig, majd Keszthelynél le a déli partra és vissza Balatonaligára. Az északi parton a parttól eltávolodva egy „kis” kitérőt tett a mezőny a Balaton-felvidék vadregényes tájaira.

ultrabalaton_2013_rajt

Csapatunk Merkapt Maraton Team néven nevezett a versenybe. Tagjai a hegyikerékpáros és hegymászó szakosztály tagjaiból tevődött össze. Név szerint: Patai Valéria, Szeiler Oszkár, Tóth Viktor, Tóth Botond, Gaál Tamás. A csapat logisztikusa Oszkár felesége Zsuzsi volt.

A verseny előtti hetekben többször átgondoltuk, egyeztettük a szakaszbeosztást, míg végre egy mindenki számára megfelelő tervet sikerült elkészíteni. A rajt előtti nap pénteken nálunk gyülekezett a csapat, ahol a részletek megbeszélésére került sor, majd másnap hajnalban indultunk a rajt helyszínére. A szervezők a különböző csapatok rajtoltatását 5 perces időközönként végezték, így nekünk június 1-jén reggel 8:05 kor kellett elrajtolnunk, hogy teljesítsük a 212 km-es távot.

ultrabalaton_2013_viktor

Az egyéni teljesítők már reggel 6:00 kor elrajtoltak, majd a párosok és a csapatok rajtjai 8-tól 10-ig következtek. A szakaszbeosztás mellé időbeosztást is terveztem, mely szerint 5 perc/kilométeres időt kellene futni a csapat tagjainak. A csapatot folyamatosan 2 autóval kísértük, hogy a váltások zökkenőmentesek legyenek. A váltások megszervezésében nagy segítségünkre volt Zsuzsi, aki folyamatosan koordinálta csapatunkat.

Első futónk Oszi, aki a Club Aliga-Balatonkenese 10,7 km távval kezdte a versenyt, nem kis tempót diktálva. Másodikként Viktor futotta a Kenese-Almádi 14,5 km-es szakaszt hasonlóan gyors tempóban. Botond a következő 10 km-t Almádi-Csopak közt futotta, a végén szakadó esőben. Vali esőben kezdte a részére kiírt Csopak-Aszófő 13,7 km részt. A következő szakasztól távolodott el az útvonal a Balaton partjától. A dimbes-dombos Balaton-felvidéken, Aszófő- Zánka (GYIC) 21,8 km-es szakaszt nekem sikerült futnom. Ezen a szakaszon találkoztam földimmel, Vogl Petivel, aki egyéniben indul a versenyen.

ultrabalaton_2013_gaal_tomi

Nagy meglepetésemre még Aszófőnél a váltásra várva egy Merkaptos mezt pillantottam meg, amit Kovács Sanyi viselt, ő szintén egyéniben indult a versenyen. Futás közben még egy Merkaptos bringás csapódott a csapathoz Buki személyében, aki eleinte engem kísért, majd Sanyi kísérőjeként bringázott tovább. Az én futásommal egy szakasz lezárult, mindenki volt kint a pályán és a tervezett időt mindenkinek sikerült tartani.

A második szakaszt ismét Oszi kezdte, 24,1 km-t futott Zánka és Badacsonytördemic közt. Sikerült kifognia az egyik legrosszabb útminőségű szakaszt, amely ellenére ismét jót futott, bár meghúzta a csípőjét és innentől kissé sántikálva mozgott. Vali 10,7 km-es szakaszán Badacsonytördemic és Balatongyörök közt ismét esett az eső, de hát ő amúgy is ezt szereti. Balatongyörök és Keszthely közt 14 km-t Viktor, majd a következő 12,8 km-t Keszthely és Balatonberény közt Botond futotta.

ultrabalaton_2013_vali

Balatonberényben egy gyors kávézás és kaja után váltottam Botondot és Alsóbélatelepig 15,4 km-t futottam, ezzel lezárva a második szakaszunkat ahol 147,7 km-nél tartottunk. 

A harmadik szakasz volt úgymond a legnehezebb. Na, nem az út minősége miatt, hanem mivel már reggel óta fent volt mindenki és folyamatosan vándorlunk a váltópontokig, közben futunk is és erre jön az este.

ultrabalaton_2013_tomi

Alsóbélateleptől Fonyódligetig Vali futotta az ő utolsó 7,3 km-ét, majd Viktor Balatonboglárig még 5,7 km-t, és Botond 10,3 km-t Balatonszemesig. Oszkárnak innen volt tervezve még 21 km, majd nekem még 20. Oszkár az előző futása során összeszedett sérülése miatt még járni is nehezen tudott, ennek ellenére 2 fájdalomcsillapító bevételével elindult a távjára, hogy majd lesz, ami lesz, max. a közbenső váltópontokon leváltjuk. A Balatonföldvárig tartó 9 km-t hősiesen lefutotta, majd Zamárdinál váltottak. Viktor futott még egy 7,7 km-es szakaszt, és Vali is vállalt még Széplakig 4,3 km-t.

ultrabalaton_2013_valtas

Ezek a futások az este beálltával fejlámpa és fényvisszaverő mellény használatával történtek a megfelelő láthatóság miatt. Az utolsó szakasz Széplak-Club Aliga közt 20 km volt. Nehezen indultam el a futásra a fáradság és a hideg miatt, de egy-két perc után már minden rendben volt. Próbáltam tartani az előírt tempót, bár ez itt már nem sikerült és túlcsúsztam az 5 perces ezreken.

Csapattársaim minden váltóponton szurkoltak, amiért nagyon hálás vagyok nekik, sokat segített.
Az utolsó 2 km-en sikerült egy kicsit eltévedni, a vizes aszfalton nem látszottak az útvonal felfestések. A cél előtt futótársaim vártak és az utolsó pár száz métert együtt tettük meg.

ultrabalaton_2013_celfoto

A 212 km-es távot 17 óra 58 perc 24 másodperces idővel sikerült teljesíteni, ami 5,05 perc/km-et jelent átlagban. Csapatunk a non-stop férfi mezőnyben lett értékelve és ebben a kategóriában 289 induló csapatból a 69. helyet sikerült megszerezni.

Minden csapattagunk a maximumot teljesítette. Külön köszönet Zsuzsinak, amiért ennyire kitartóan pátyolgatta a végére már eléggé megfáradt csapatunkat.

Beszámoló: Gaál Tamás


CIKKAJÁNLÓ2018-05-08  ATLÉTIKA

ZSÁMBÉKFUTÁS, AVAGY A TÉLI ALAPOZÁS JUTALMA

Még dolgozik bennem az utolsó koffeines gél, mikor ezeket a sorokat írtom, így a beszámoló talán visszaadja majd az élményeimet. Abból ugyanis kaptunk bőven a mai gyönyörű időben, a zsámbéki határban. [...]
KOMMENTEKZ2013-06-10 15:40:10
Önmagad mémje lettél! :-)
Oszi2013-06-10 14:46:19
Ez megint nem tudom hogy került ide, valaki fotosoppol engem.
Miki2013-06-10 14:03:25
Oszi üzent mindannyiónknak! :-)
Kérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: hét + egy =