Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ

CSAPATTAGOK
TISZTELETBELI TAGOK
DICSŐSÉGFAL
ADÓ 1%TÁMOGATÓINK

merkapt1 trek1 fnt_projekt1
high5_1 hajtany1 northwave
heavytools1 bryton rudyproject1

STRAVASPECIALIZED SZILVÁSVÁRAD MARATON

HEGYIKERÉKPÁR 2013-05-26

Tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Szilvásvárad Maraton, amelyen a korábbiakhoz képest módosított pályákon, 107, 64 és 33 km-es távokon tekerhettek az indulók. Ha azt mondjuk, hogy az időjárás nem fogadta a kegyeibe a résztvevőket, akkor finoman fogalmazunk, hideg, eső és sár jellemezte a bükki futamot. Ennek ellenére két pozitív hangvételű beszámoló következik, elsőként Imre Szabi tollából, aki a rövidtávon a kategóriája élén végzett:

Élete első maratonja után közvetlenül, unokaöcsém (nővérem kisfia) és köztem az alábbi beszélgetés zajlott:
- Na, milyen volt?
- Jó.
- Fáztál?
- Nem.
- Eső?
- Esett, majdnem végig.
- Leszálltál valahol?
- Nem.
- Naaa!! Én is leszálltam egy kicsit…és a keréknyomok?
- Átmentem mindenen, a pocsolyákon is…

Késöbb döbbentem rá, hogy a 10(!) éves kisöreg milyen velősen summázta a hétvégi versenyt. A sztratoszférából tett az időjárásra. Ő versenyezni jött. Nem mellesleg, nemcsak a kategóriájában, hanem U13-ban is nyert.

Bevallom, én is bizonytalan voltam az indulást illetően, csak szombat este 10-kor döntöttem: megyek! Összepakolás, gumicsere stb., a szokásos verseny előtti 5 órás alvás, indulás reggel 6-kor.

szilvasvarad_maraton_rajtja

Eredetileg nem terveztem Szilvást, de aztán úgy alakult, hogy a Duna marci helyett inkább ide jövök. Az előző verseny (Buda maraton) után elég sokat tudtam edzeni, (heti 7x70 perc) aminek meg is lett az eredménye: a múlt héten már kezdtem begyorsulni, és az erő is megérkezett. Ezért is hajtott a kíváncsiság is, hogy hol tartok valójában.

A verseny:
A rajtnál fogalmam sincs hogyan, de az első sorba keveredtem, így – és persze a felvezető autónak köszönhetően – a start stressz-mentesen lezajlott. Persze még felvezettek, de mi már csatáztunk, helyezkedtünk: elit fiúkák előre, szokás szerint, mi masterek utánuk. Autó egyenes, mi balra fel. 1 perc, és kialakult az élboly, ami praktikusan szinte a végeredmény is lett egyben. Ilyenkor szokott belém hasítani egy érzés: már ezért megérte eljönni! Csapatni elöl, helyezkedni, előzgetni, rakni a kereket, figyelni a többieket, mit akarnak. Ezt át kell élni.

szilvasvarad_maraton_rajt

Nekem nem tűnt 15 percnél többnek és hátba csaptuk a 15 perccel korábban rajtolt középtávot. Innentől hangosan fütyülve, óbégatva próbáltuk az út egyik oldalára terelni a kollégákat. Komoly tempót diktálva – kb. 18-20-as átlaggal mentünk az aszfaltos út végéig. Néhányszor megszaggatták a sort a fiúk, de szerencsére nem tudtak leszakítani. Tudtam, ez nem lesz végig így. Minél meredekebb, annál nagyobb hátrányban vagyok.

Ahogy letértünk az épített útról (sajnos nincs helyismeretem), meredek mászás következett (itt találkoztam Szilvivel), ahol az első 7-8 fiú elszakadt. Idegesített, mert volt tartalékom, el akartam kapni őket. Hirtelen egyedül maradtam a középtávosokkal, akik fragmentálódva, de folyamatosan jelen voltak. Nincs mese, menni kell. Első rendes lefelé. Szemüveg fel, kerülgetve, ordítozva kerülgetem a K-betűs rajtszámosokat. Veszélyesen lassú volt némelyik. (Én tényleg azt hittem némelyikükre, hogy turisták, néztem is hogy van-e rajtszámuk.).

imre_szabolcs_szilvasvarad

Talaj kiváló, óriási pocsolyák, élvezem! Lemegy a rostély, érzem, jó a tempó. Utol is érem az egyik fiút, majd az addig élen álló kategóriatársamat. Pálya! Jobbról! Ordítok messziről. Azt hittem középtávos. Odaérek, látom, hogy a későbbi 3. helyezett rövides. Elnézést kérek, majd távozom. Lassan szétválik a két táv, az eső szakad. Szinte kívánom. Szétválunk, ezzel légüres térbe kerülök. Ekkor láttam utoljára kerékpárost. Leszámítva Panyi Janót, akit a cél előtt 2-3 km–el értem utol, ha jól láttam első-hátsó (!) defekttel, felnin nyomta a célig. Innentől a célig: ami a csövön kifér.

imre_szabolcs_szilvasvarad_maraton

Közeledve a célhoz éreztem: ez az enyém, ezt már csak én vehetem el magamtól. Beérkezés: Ádám bemondja a helyezést. Lábam megremeg. Hunya gratulál, elismerően szól a master 1-esekről. Köszönöm. Szinte ugyanaz az érzés, mint a Mátrán (beszámoló itt). Állat volt!Szabi rövidtávos élményei után következzen Jucus beszámolója, aki a középtávon indult: 

Nekem ez volt a második Szilvásvárad Maratonom. Tavaly még rövidtávon indultam, idén a középtávot választottam. A verseny előtti héten, már mindenki – én is – az időjárás jelentéseket és térképeket elemezte, hogy vajon mire lehet a versenyen számítani. Mivel egész héten esős idő volt, és az előrejelzések sem mutattak jelentős változást, így kissé elbizonytalanodtam az indulást illetően.

Ekkor több emberrel is beszéltem, hogy ki hogy készül, arra számítva, hogy azt mondják „á, ilyen időben nem indulok”, de meglepetésemre határozott részvételi szándék, és persze hogy ott leszünk, volt a válasz. Így én is elhatároztam, hogy indulok, és talán én vagyok azon kevesek egyike, aki még élvezte is a versenyt végül. A Bükk nagyon szép, a pálya szinte ugyanaz, mint évek óta (leszámítva, hogy egy kicsit meg lett kurtítva, de ezt senki nem bánta). Az előző évek tapasztalatára támaszkova pedig biztosan lehetett számítani arra, hogy nem lesz sétagalopp. Három szóban összefoglalva, sár, hideg és eső.

bartos_judit_szilvas

Mire négyes különítményünk (Laci, Tomi, Zoli és én) megérkezett a versenyközpontba Miki, Szilvi és Buki már vártak minket. Sátor felállítva, bringatartó állvány szintén, székek kipakolva, már semmi teendőnk nem volt és még a rajtcsomag felvételével sem kellett bajlódni. Később Annával is találkoztunk, Zita is az indulás mellett döntött és nagy meglepetésünkre Szabi is eljött, aki köztudottan nem szereti a saras versenyeket.

nagy_zita_merkapt_se_szilvasvarad_maraton_2013

Rajt előtt kicsit kisütött a nap, de a hegyekre pillantva ez csak megtévesztés volt. Végül az első 2 órát sikerült eső nélkül megúszni, az Ördögoldalra érve kezdett el szakadni az eső, ami később jéggé alakult. Éreztem, hogy ennek fele sem tréfa, így felkaptam a vízálló dzsekimet, és sisakhuzatot. A célom az volt, hogy Bánkútig érjek fel, onnan már csak lefelé, aztán egy hosszú, de kevésbé meredek mászás és végül legurulunk a célba. 

bartos_judit_szilvasvarad_maraton

Az eső 1,5 órán keresztül kitartott, de a sárvédő, és esőkabát csodákra képes! ;-). A Rocket Ron gumik nagyon jól vizsgáztak, kifejezetten élveztem velük a haladást, és olyan euforikus hangulatba kerültem, hogy nem érdekelt semmi. Tényleg élveztem! A mostoha körülmények ellenére, nem érdekelt, hogy a cipőmben tocsog a víz, hogy a két hüvelykujjamat már nem érzem a hidegtől, hogy bokáig süllyedek a sárban…

Talán azért nem szegte kedvemet, mert nem volt váratlan meglepetés, mindenre lehetett számítani, és felkészülni. Sajnos a hátsó kerekembe háromszor fújnom kellett, így megállásokra kényszerültem, és az utolsó lejtőn már a hátsó fékemet is elhasználtam, szerencse hogy két fék van a bringán.

pasztor_laszlo_szilvasvarad_maraton_ordogoldal

A célterületre érve, lepődtem meg, hogy a Merkapt sátor alatt mennyien ácsorogtak, hiszen a hosszútávosoknak még kint kellett volna lenniük... Összességében, nekem tetszett minden. Kellő erőt és motivációt adott, hogy nincs olyan hogy lehetetlen, csak felkészületlen. :-) Jó kis verseny volt, és örülök, hogy az indulás mellett döntöttem.

Beszámoló: Imre Szabolcs, Bartos Judit
Fotók: Molnár Tibor, Szapor Gergely, Zudor Imre


CIKKAJÁNLÓ2018-12-14  HEGYIKERÉKPÁR

ÚJ TÁMOGATÓKAT HOZOTT A CSAPATNAK A MIKULÁS

Két új márkával bővült a csapatunk támogatói köre. Megállapodásunknak köszönhetően egyre több Northwave és Bryton termék fog a csapatunk tagjain és kerékpárjain felbukkanni. [...]
KOMMENTEKAlex2013-05-29 11:06:34
Ennyi! ;) Na jó azért a patyolat túlzás! De elég sokat dob a komforton... :) Gratulálok a hősöknek!
Miki2013-05-29 10:29:15
Hát, igen. A múltkor Alexet is kiröhögtük a sárvédő miatt, aztán patyolattisztán jött be a Vértesről:-)))
Kérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: kilenc + öt =