Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ
BBU FUTÓVERSENYEK EGÉSZ ÉVBEN!5. BALATON MARATON ÉS FÉLMARATON

ATLÉTIKA 2008-11-16

Lezárult a BSI 2008-as futószezonja az 5. Balaton Maraton és Félmaratonnal. A csodálatos környezetben, remek futóidőben megrendezett versenyen minden eddiginél többen indultak, hiszen a két nap alatt több mint 2200-an vágtak neki választott távjuknak.

A kínálat idén is igen bőséges volt, hiszen az indulók maratont futhattak két nap alatt három részletben egyéniben és párban is, volt harmadmaraton, hatodmaraton, illetve félmaraton két részletben és egyben is - a futás szerelmesei tehát nem panaszkodhattak. A futások útvonalai Siófok utcáin, és az ősszel is gyönyörű Balaton partján lettek kijelölve.

November 15-én és 16-án a siófoki Aranypart immár ötödször volt hangos a futócipők zajától. Elsőként a 14 kilométeres harmadmaratonnak vágtak neki a futók szombat délelőtt 10 óra 30-kor, majd egy kis pihenő után a 7 kilométeres hatodmaraton következett. A novemberi időjárás ezúttal a szebbik arcát mutatta, hiszen délelőtt napsütéses, 12 fokos időben futottak a résztvevők, a kellemes idő pedig délutánra is megmaradt.

Szombat este nem maradhatott el a közös program sem. Először Monspart Sarolta és Péter Attila beszélgetett három ultrafutóval, Gál Andreával, Séra Istvánnal és Farkas Lászlóval a maratonnál hosszabb távú futás szépségéről és nehézségeiről, majd fergeteges futóbuli vette kezdetét - a résztvevők megmutatták, hogy nem csak futni, hanem táncolni is remekül tudnak.

Vasárnap a 21,097 kilométeres félmaraton várt az összegyűltekre, napsütésben, 12 fokos hőmérsékletben teljesítve. 11 órakor startolt el Magyarország második - a Nike Budapest Félmaraton után - legnépesebb félmaratoni mezőnye. A verseny remek hangulatban zajlott, a szurkolók a Balaton parton buzdították a futókat, segítve ezzel a táv teljesítését.

balaton_maraton

A Merkapt SE-t Kassai Karcsi az atlétikai szakosztályunk vezetője képviselte, álljon hát itt Kacsa beszámolója:

Így bő 2 hét távlatából is egy kicsit meglepődve nézem az eredménylistát; összetettben a 23., csak férfi indulókat tekintve a 21. helyen végeztem a félmaratoni távon – közel 1000 indulóból.

Mint tudjuk csak egyetlen hely van a világon, ahol a munkát megelőzi az eredmény, az pedig a szótár, ezért kezdjük az elején a munkánál. November 16-án vasárnap a reggeli órákban indultunk Budapestről Siófokra. Az idő meglepően jónak ígérkezett. Az autópályán jelentős méretű ködfoltokon vágtuk át magunkat és a Balaton partjára érve is felhők között érezhettük magunkat.

A chip ellenőrzésen átesve lázas melegítésbe kezdtünk. Tavaly ilyenkor a jeges 5°C fokos esőben és kellemetlen, csontig hatoló szélben róttuk a kilométereket, idén viszont az égiek valami egészen pazar idővel leptek meg bennünket. Rajt előtt 10 perccel már a mezőny 70%-a rövidben és napszemüveggel várta Monspart Sarolta rajtjelét.

A mezőny kiegészülve a maratont 3 részletben teljesítőkkel és a váltókkal több mint 1000 főre duzzadt. A rajtra a köd a rajtpisztoly füstjével együtt tova tűnt, mi pedig megkezdtük az őrült rohanást. Terveim szerint 4 perces ezrekkel számoltam, a rajt után azonban elkapott a férfiúi hiuság és megfogadtam, hogy elfutok a legjobb női versenyzőkkel, név szerint Földingné Nagy Judit, Vajda Zsuzsa és Molnár Barbara alkotta csapattal. Az első 1 km 3 perc 40-re sikerült, amin magam is meglepődtem mert a tempó nem okozott nagy erőfeszítést. 10 km-nél Molnár Barbara kicsit kiszakadt az élbolyból és mellészegődtem segítőnek, megpróbáltam kicsit húzni, a 10,5 km-t így együtt léptük át 40’03”-al. Megvan a fele!

A 15 km-t 57’12”-vel hagytam el, aztán jött a fal! 17-18 km között Barbara ellépett, én meg egy kicsit „bedőltem”. A 18 km-es fordítónál viszont újra magamra találtam és sikerült összeszednem magam. A cél előtt 2 km-rel utolértem Földingné Nagy Juditot és férjét, így velük együtt futottam be a célba 1 óra 21 perc 44 másodperccel.

A második 10,5 km-em 41’36” lett, ez lebontva a félmaratoni távra 3’52”-es ezreket jelent. A lányok versenyét végül Vajda Zsuzsa nyerte 1 óra 20’44”-el, de a remekül hajrázó Molnár Barbara 11 másodperccel követte és majdnem befogta! A”puszit” még a célban elkértem tőle.

A férfiaknál Szabó Gábor 1 óra 11’41”-es idővel nyert. Nagyszerű és emlékezetes verseny volt, bár számomra az alapot a Bécs-Budapest maraton jelentette, hiszen azóta csak négyszer futottam. Hiába, a test nem felejt. Az időjárásra semmi panaszunk nem lehetett: napsütés, meleg, szélcsend – tiszta tavasz, ősszel.

Külön köszönöm Kolenkó Timinek, - aki egyéni legjobbját futotta (2 óra 2 perc) – hogy lecsalt a versenyre, kár lett volna kihagyni!

Mindenkinek jó felkészülést és alapozást! Hajrá Merkapt!

Beszámoló: Kassai Károly


CIKKAJÁNLÓ2018-05-08  ATLÉTIKA

ZSÁMBÉKFUTÁS, AVAGY A TÉLI ALAPOZÁS JUTALMA

Még dolgozik bennem az utolsó koffeines gél, mikor ezeket a sorokat írtom, így a beszámoló talán visszaadja majd az élményeimet. Abból ugyanis kaptunk bőven a mai gyönyörű időben, a zsámbéki határban. [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: három + kettő =