Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ
BBU FUTÓVERSENYEK EGÉSZ ÉVBEN!VIVICITTÁ EMLÉKEZETBŐL

ATLÉTIKA 2009-04-19

Csodálatos, szinte nyári időjárás köszöntötte azt a 11.900 embert, akik úgy gondolták, részt vesznek az április 19-ei 24. T-Home Vivicittá Városvédő Futáson, a Margitszigeten. A budapesti Vivicitták mintegy negyed évszázados történetében soha ennyien nem vettek még részt egyszerre az eseményen.

A sportolni vágyók négy táv közül választhattak: indulhattak a 12 kilométeres Vivicittán, a 6,5 kilométeres Midicittán, a 3,5 kilométeres Minicittán, és a 2,8 kilométeres Gyalogláson. Míg a Minicittá és a Gyaloglás útvonala a Margitszigeten haladt, addig a Midicittá és a Vivicittá mezőnye elhagyta a szigetet, és Budapest nevezetességei előtt elhaladva kanyargott.

Hogy a futók és a gyaloglók ne vágjanak neki felkészületlenül a távnak, arról Szentgyörgyi Rómeó és Czanik Krisztián gondoskodott: a két népszerű aerobik prezenter minden rajt előtt felváltva melegítette be a közönséget. A rajtceremóniáknál pedig olimpiai bajnokok és olimpikonok segédkeztek.

A Midicittá startjánál Dr. Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó sütötte el a pisztolyt, a mezőnyben pedig nekivágott a távnak Kovács Katalin kajakozó olimpia bajnok, valamint Szabó Gabriella és Kozák Danuta olimpiai ezüstérmes kajakosok.

A 6,5 kilométeren az UTE versenyzője, Honti Attila bizonyult a leggyorsabbnak, 20 percen belüli idővel célba érve, a hölgyeknél pedig Julia Leventon győzött.

A Minicittá a nagy részvételi létszám miatt két futamban került megrendezésre, az első mezőny Szivós Márton vízilabdázó bocsátotta útjára, míg a második Vári Attila vízilabdázó olimpiai bajnok rajtoltatta. A gyaloglók Horváth Gábor kajakozó olimpiai bajnok pisztolylövésére vágtak neki távjuknak.

vivicitta_1

A nap fénypontjaként 13 órakor startolt el a 12 kilométeres Vivicittá mezőnye, méghozzá Vereckei Ákos kajakozó olimpiai bajnok rajtjelére. A hatalmas futótömeg perceken keresztül hömpölygött keresztül a célkapun. A mezőnyben több mint ötszázan voltak a "Félmaraton Mániások", akik mindhárom futótávot teljesítve a nap folyamán 22 kilométert, vagyis több mint egy félmaratont futottak le, ezzel letudva a BSI Félmaraton Mánia - minden évszakban egy félmaraton - sorozatának tavaszi etapját.

A népes mezőny az Árpád-hídon keresztül a pesti alsórakparton futott érintve a Petőfi teret, majd a Kossuth teret, végül a Margit-hídon át jutottak vissza a szigetre.

A férfiaknál Ott Balázs a 10. kilométerig az élen haladt, tovább azonban nem tudta őrizni vezető pozícióját, így a hazánkban élő etióp Erkolo Ashenafi szakította át elsőként a célszalagot. A nőknél először a mindössze 14 éves Fuchs Renáta vezetett az első kilométereket, majd Bátai Réka állt az élre, előnyét pedig egészen a célig tudta tartani.

vivicitta_2

A győztesek után több mint egy óráig folyamatosan érkeztek a célba a futók, boldogan, elégedetten mosolyogva teljesítették a tavasz legnagyobb futóversenyét.

A díjak átadásában Cseh László úszó segített: a világ- és Európa-bajnok, háromszoros olimpiai ezüstérmes úszó a T-Home által a legnagyobb létszámban részt vevő iskola számára felajánlott 100 ezer Ft-os különdíjat adta át, segített kisorsolni a résztvevők között a támogatók ajándékait, és a Vivicittá legjobbjainak is ő adta át a díjakat.
A 24. T-Home Vivicittá Városvédő Futással végérvényesen beindult a tavaszi futószezon.

vivicitta_3


A Merkapt Maraton Team SE-t többen is képviselték a rendezvényen, amelyből kiemelendő Kovács Sanyi, aki azután, hogy szombaton 6 helyezett lett egy 70 km-es országúti kerékpár versenyen, állt rajthoz vasárnap. Ám, hogy még bonyolítsuk kicsit a dolgot, nem elég, hogy benevezett a Félmaraton Mániára (és három – 6,5, 3,5 és 12 km - távot lefutott) még további két távot (3,5 km és 2,8 km) külön nevezéssel bevállalt, amivel egyedüliként büszkélkedhet a teljes mezőnyben. Alább Kassai Karcsinak, atlétáink vezetőjének a beszámolóját olvashatjátok, hogy milyen is volt „emlékezetből lefutni a 12 km-t.

Vivicittá emlékezetből

Ezen a verőfényes vasárnap reggelen a Margitsziget leginkább egy nyüzsgő hangyabolyra emlékeztetett. A T-Home városvédő futásra ezernyi sportolni vágyó lepte el a sziget minden szegletét. Harminc éves sportmúlttal a lábaimban, szinte minden egyes méteren ismerős arcokba botlottam.
Az első városvédő futásomat 1987-88 környékén futottam. Emlékeim szerint az indulók száma napjainkra megduplázódott, de a triplázás sem kizárt.
A bemelegítést a külső körön kezdtem egy laza 10-15 perces átmozgató futással, majd gimnasztika, a szokásos recept szerint és végül a „repülők” sorozata került terítékre.

Vereckei Ákos olimpiai bajnokunk rajtjelére már többszáz méteres sorban turbóztattuk magunkat. A címben említett „emlékezet” számomra az edzettlenséget jelentette, mert sajnos az elmúlt héten nem tudtam futni megfelelő mennyiséget. Összesen egy 8-10 km volt a tarsolyomban, néhány egy perces lendületes résztávval. A realitásokat és a mezőnyt ismerve a 4 perces 1000 métereket céloztam meg. Még a rajt előtt megfogadva: „csak olyan tempóban futok, ami jólesik”.

vivicitta_4

Az első 1 km 3’40”-re sikerült, ám éreztem, hogy ezt végig nem fogom tudni tartani, így egy kicsit visszaálltam. Megint az első női futók között találtam magam, ez az iram teljesen megfelelő volt. A verseny 70%-ban a pesti alsó rakparton zajlott, ezért a dunai szellő hűsítően hatott a száraz melegben. Dél felé enyhe pofaszelünk volt, de nem zavaró erősségű. A 6 km-es fordítóig egyenletes 4 perces átlagot tartottam, az időm féltávnál 23’40” volt.

A második 6 km-en 1-2 előzésem volt, de engem is fogtak meg mások. Hiába, csodák nincsenek. Azok akik elhúztak mellettem, mind-mind rendszeresen edzenek. Ilyenkor a „belső énem” elfutna velük, de tudom, hogy az utolsó 1-2 km még messze van. A szigetre visszaérve elértük a 11 km-es táblát, majd az utolsó kilométeren kiengedtem a tartalékot is. Végül 47’15”-tel nagyjából az első 50-ben értem célba.
Nagyon jól ment a futás és újra szégyellhettem magam, mert ha hetente csak háromszor edzenék rendesen, akkor nem az „emlékekből” kellene futnom.

Mindenkinek jó tavaszi felkészülést.

Beszámoló: Kassai Károly
Fotók: BSI/www.futanet.hu


CIKKAJÁNLÓ2018-05-08  ATLÉTIKA

ZSÁMBÉKFUTÁS, AVAGY A TÉLI ALAPOZÁS JUTALMA

Még dolgozik bennem az utolsó koffeines gél, mikor ezeket a sorokat írtom, így a beszámoló talán visszaadja majd az élményeimet. Abból ugyanis kaptunk bőven a mai gyönyörű időben, a zsámbéki határban. [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: egy + nyolc =