Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ
BBU FUTÓVERSENYEK EGÉSZ ÉVBEN!24. NIKE BUDAPEST NEMZETKÖZI FÉLMARATON

ATLÉTIKA 2009-09-06

Futók vették birtokba a budapesti Városligetet, majd a főváros utcáit szeptember 6-án, vasárnap: ekkor került megrendezésre ugyanis a 24. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton. Kelet-Közép-Európa legnagyobb félmaratoni futóversenyén 5300 egyéni félmaratonista és 400 páros vágott neki a 21,097 kilométeres félmaratonnak. A Nike Budapest Félmaraton a külföldi futók között is méltán népszerű: idén 52 országból több mint ezer külföldi futó állt rajthoz Budapesten.

A félmaratonnak pontban 10 órakor vágott neki a mezőny dr. Simóka Beáta, az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkárának pisztolylövésére - az államtitkár asszony a mezőny indítása után maga is beállt, hogy teljesítse a félmaratont. Az egyéni félmaratonistákból és a párosok első futóiból álló tömeg 8 percig hömpölygött keresztül a rajtkapun - mire az utolsó futó is kilépett a pályára, a mezőny eleje már majdnem három kilométernél járt.

A félmaratoni mezőny Budapest legszebb részein tette meg a több mint 21 kilométeres távot: a Hősök terén, az Andrássy úton, a Lánchídon, a Szabadság hídon is keresztülfutottak, és mind a budai, mind a pesti rakparton haladtak a Duna mellett, a Budai Vár és a Parlament szomszédságában.

A futók közül elsőként a hazánkban élő etióp futó, Erkolo Ashenafi tűnt fel a célegyenesben, 1:07:24-es idővel teljesítve a távot. Őt Kovács Ádám követte a célban, harmadikként Kedves Roland futott be. A hölgyek versenyében Papp Krisztina bizonyult a leggyorsabbnak, 1:15:27-es eredménnyel futott be az 5000 méteren két héttel ezelőtt világbajnoki döntőt teljesítő atlétanő. Másodikként Szederkényi-Takács Andrea ért be, megelőzve Pettkó-Szandtner Juditot.

parlament

A mezőnyben több híresség is volt: Kammerer Zoltán - Tatár Csilla és Kovács Ágnes - Somogyi Zoltán duója versengett egymással, szintén párosban indult Németh Lajos, egyéniben futott Kozmann György, és sikerrel teljesítette a távot a rajtellövő dr. Simóka Beáta is. A Merkapt SE-t Kassai karcsi képviselte, akinek az első százban sikerült a célbaérés, de lássuk, hogy látta Karesz:

"Egy-huszonnégy" alatt!


A nyár zárásaként gondoltam egy nagyot és beneveztem a félmarcsira! A felkészülésem nem volt teljes és töretlen, de az "emlékeim" újra a segítségemre siettek! Még a rajt előtti bizsergetős percekben sem fogtam fel igazán, hogy szűk négy szigetkör vár a közel 5000 indulóra, köztük rám is!

A tervem teljesen egyszerű volt. Hű társam a polár órám végig kontroll alatt tartott. Az ezer métereket 170-es pulzussal futottam. A rajt utáni első km így is gyorsabb lett a tervezetnél 3’30". Hóhóhó! Behúztam a féket és ráálltam a 4.helyen futó női versenyzőre. A tempó és a pulzusom is megfelelő volt! Az első 5 km-t így 18’40"-nél passzáltam. Nagyon jó volt futni, nem is magammal törödtem, hanem figyeltem a körülöttem haladókat. 8 km-nél egy német és egy dán srác éppen arról csevegtek, hogy 1óra 20 perccen belül tervezik a végét, természetesen nem álltam rájuk! :-) 10 km is megvolt, aztán a 15, még itt is főleg Budapest szépségét csodáltam!

Számomra a 18-19. km volt a vízválasztó. Igaz a 15 km-em még 58’30" körül volt, ami bőven 4 percen belüli ezreket jelent, de 3km múlva elkezdődött a az igazi futás! Nagyon "betérdeltem". Komolyan átvillant az agyamon, hogy elkezdek sétálni. Szerencsére ezt a gondolatot sikerült még csírájában elfojtanom, így átbillentem a holtponton. Az utolsó 3 km-t már tényleg az emlékeimből varázsoltam elő. Újra ment az ellépés, sőt még erőt is adtam bele, magamra találtam! A célegyenesbe fordulva már láttam az órát, akkor váltott 1óra 23’-ra! Még az a 100 méter is, ami hátra volt bekerült a zsákba, az 1óra 23’ 36" pedig a nevem mellé!

Ha jók az infóim sikerült az első 100-ban befutnom, pontosan a 96.helyen! Huuurrrááá! De mint tudjátok ez mind-mind mellékes! A lényeg, hogy jó volt együtt lenni mindenkivel, aki részese volt eme csodálatos, napsütéses napnak!

Gratula a teljesítőknek!!!

Remélem hamarosan összefutunk valahol,akár az októberi Bécs-Pozsony-Budapest maratonon!

Beszámoló: Kassai Károly


CIKKAJÁNLÓ2018-05-08  ATLÉTIKA

ZSÁMBÉKFUTÁS, AVAGY A TÉLI ALAPOZÁS JUTALMA

Még dolgozik bennem az utolsó koffeines gél, mikor ezeket a sorokat írtom, így a beszámoló talán visszaadja majd az élményeimet. Abból ugyanis kaptunk bőven a mai gyönyörű időben, a zsámbéki határban. [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: kettő + négy =