Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ
BBU FUTÓVERSENYEK EGÉSZ ÉVBEN!FELKÉSZÜLÉS A RÓMA MARATONRA...

ATLÉTIKA 2010-03-10

Az ember nem hinné, de mégis lehetséges,hogy egyszerre több álma teljesül. Még anno az 1991-es első maratonom alkalmával eljátszadoztam annak gondolatával, hogy 2010-ben, közel 42 évesen futok-e maratont, vagy egyáltalán futni fogok-e? És ha futok azt vajon hol és mikor? Akkor még túl sok volt a "ha" és a bizonytalan tényező. De legyünk őszinték, ki lát előre röpke 20 évet az életéből. Még most sem fogom fel igazán, de egy gyerekkori álmom válik valóra egy maratonis álommal karöltve, hiszen március 21-én a római Colosseum tövéből rajtolok el, hogy meghódítsam a város utcáit, a bő 42 kilométer alatt.

A tavalyi Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaratonra készülve játszadoztam el először a gondolattal, hogy mi lenne,ha.... Aztán társult mellém egy igaz jó barát Aszódi Gábor személyében, aki szintén a Merkaptos csapatot erősíti. Gáborral az egyik futásunk alatt eldöntöttük,indulunk és kész!!! Ennek szellemében a Szupermaraton után nem álltam le a futásokkal, sőt kőkemény alapozásba kezdtem. A legnagyobb motivációt mégis egy olyan személytől kaptam, aki komolyan most kezdett el futni. Fördős Pannival még egy bicós versenyen találkoztam és akkor megbeszéltük a közös edzéseket. Így a laza, átmozgató futásaimat az Ő tempójához igazítottuk. Összeállt a teljes "kép". Felütöttem egy füzetet és öles betűkkel belevéstem: Felkészülés a 2010-es Róma Maratonra.

roma_marathon

Az első héten - mely tört hét volt - csütörtöktől vasárnapig 4 futásból összehoztam 52,3 km-t.
A második hetem - az első teljes hét - 6 edzésből 90,8 km.
A harmadik - 4 futásból - 43,1 km.
A negyedik - 7 futásból - 107,3 km.
Az ötödik - 5 edzésből - 61,1 km-re sikerült, így a teljes novemberem 354,6 km-re kerekedett.

Ezekben a hetekben még nem sejtettem, hogy milyen fránya és kemény telünk lesz. Ha előre tudom, talán bele sem kezdek, de szerencsére elkezdtem. 

December első hetét 4 futásból 80,5 km-rel indítottam, majd rádobtam egy 8 futásból álló 88,6 km-t.
Ennek a második decemberi hétvégének a történetéhez tartozik, hogy elcsíptem egy harmadik helyet a csömöri Futapest crossfutáson.15 km-re 57’39"-et futottam, míg Kovács András - szintén Merkaptos vágtázó barátom - az ötödik lett 59’44"-gyel. A versenyt Pelsőczy Attila nyerte 55’26"-tal, a második Ostoróczky Ferenc -56’28"-előtt.

A tél a hószállingózós képében itt jelent meg először, de ezt az erőlködését még nem vettük komolyan.
A harmadik hetet - 7 futásból - 101,7 km-re duzzaztottam.
A negyedik hetet - 4 edzésből - 60,1 km-re hoztam, majd az évzáró hetet -6 futásból - 82,5 km-re tornáztam vissza, így a a December 413,4 km-rel búcsúzott!

Januárral megjött a szakadó hóesés és az esős-kelős futások sokasága, na meg a 2010-es esztendő: a maratonom éve!
Az első héten 4 futásból hoztam össze 44,5 km-t. A hét zárásaként a szentendrei Futapest crossfutáson 6. lettem, egy igazán extrém, szinte futhatatlan pályán. A közel 11,5 km-re 56’02"-t verettem, míg az első Kustos Szabolcs 50’52"-t,a második Khoór Bence 52’49",a harmadik Kis Gyula 52’53"-t futott.

A Kő-hegy megfutását a fentiekben extrémnek neveztem, hiszen ekkor még nem tudtam mi vár rám a következő futáson, de addig a második hetemet, egy 8 futásból álló 108,8 km-rel gazdagítottam.

A harmadik héten, pihenésként - 3 edzésből egy laza 38,3 km-t szedtem össze, majd január zárásaként, szintén 3 futásból 31 km-re "lazultam". A hónap végösszege így is 222,6 km-re rúgott.

Februárban tetőzött a tél ereje, nem csoda,hogy megutáltam a havat egy időre. Az első héten, azért 6 futásból begyüjtöttem 89 km-t. Ráadásul a Csíkóváraljai Crossfutáson 4. lettem. A közel 11,5 km-es távot 1 óra 04’34"-re teljesítettem. A versenyt Gerlei Tamás nyerte 57’31"-cel a második Varga Tamás Ervin 58’29"-al és a harmadik Ostoróczky Ferenc - 1óra 00’15" - előtt. Végig 30-40 cm-es hóban haladtunk. Az első 4-5 km-en, ami egyenletesen emelkedik a combizmaim az állandó csúszkálástól teljesen kikészültek, de szerencsére komolyabb sérülés nélkül megúsztam és mindenki szerencsésen beért.
A második hetet 5 edzéssel 87,3 km-re hoztam, majd a harmadikat-egy 7 futásos 106,5 km-es etappal zártam.

Csemegeként a Domonyvölgyi Crossfutáson 3. helyre hoztam a Merkaptot. A pályát az olvadó hó miatt 10 km-re rövidítették, de még így is dagonya volt a javából. A versenyt Kis Gyula nyerte 43’40"-nel,a második Gerlei Tamás - 45’25" - és jómagam 45’39" előtt. Kovács András 45’55"-tel negyedikként követett. Elég szorosra sikeredett a vége!

Február utolsó hetét 6 futásból 103,7 km-re dúzzasztottam. A teljes hónap összmérlege 386,3 km!

Aztán egyszercsak március lőn! Sőt annak is már túl vagyunk az első hetén, amelyet egy 4 futásból álló 64,5 km-rel zártam. Az utolsó két hétben maximum heti 50-70 km-t futok majd, így bőven teljesítem a magam által kitűzött 1500 km-es célt. Most járok 1441,4 km-nél. Igaz közben 72 kilóról 66-ra fogytam, viszont már néha a régi futó tempómat is elérem.

Rómában 2 óra 48’ a célom, ami a 4’-ces ezer métereknek felel meg. A terv 19 perces ötezer métereket futni ameddig lehet! A végén pedig Bartha Pisti újszászi duatlonos barátom szavaival élve: "Amit a test elbír, meg még egy kicsi"!

Mint minden beszámoló végén most is megköszönöm mindazoknak akik mellettem álltak és állnak terveim megvalósulása közben! Köszönöm Panninak az 5-10-15 km-es és a fóti másfél órás futásokat. Aszódi Gábornak a súlyozott edzéseket, mind a Szigeten, mind a hegyen. Fazekas Attila barátomnak a nosztalgikus hosszú futásokat, Dunakeszi-Fót-Göd háromszögben. A régi Vemsoft-os csapattársaimnak:Vígh Fecó, Farkas Andris, Káldi Jani - a közös Futapest Crossfutásokat és a vasárnap reggeli fóti kiruccanásokat. És ezer hála a Merkaptos csapattársaimnak - Kovács Bandesznak és Szemán Robinak - hogy velük együtt futva láthattam első maratoni csatájukat. Természetesen köszönet a családomnak is, hogy elviselték távollétemet!!!!

Mindenkinek szuper jó tavasz kezdést kívánok,és találkozunk a versenyeken!

Beszámoló: Kassai "Kacsa" Károly


CIKKAJÁNLÓ2018-05-08  ATLÉTIKA

ZSÁMBÉKFUTÁS, AVAGY A TÉLI ALAPOZÁS JUTALMA

Még dolgozik bennem az utolsó koffeines gél, mikor ezeket a sorokat írtom, így a beszámoló talán visszaadja majd az élményeimet. Abból ugyanis kaptunk bőven a mai gyönyörű időben, a zsámbéki határban. [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: kettő + kilenc =