Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ
BBU FUTÓVERSENYEK EGÉSZ ÉVBEN!VIENNA CITY MARATHON: NENIKEKAMEN - GYŐZTÜNK!

ATLÉTIKA 2010-04-21

Pheidippides, 490 v. Chr.

Idén 2500 éves a maraton-mítosz. A legenda szerint Pheidippidés ie. 490-ben futotta le a 40 km körüli távot Marathón és Athén között, hogy hírét vigye a perzsák felett aratott győzelemnek.


Eleinte a versenyeken csak körülbelül mérték ki a távot, majd az 1908-as londoni olimpiára 42 kilométerre növelték a távot, ennyi volt ugyanis az út a Windsori kastélyból a White-City stadionig. A plusz 195 métert pedig Alexandra királynőnek köszönhetjük, mert nem tetszett őfelségének, hogy a futók nem a királyi díszpáholy előtt érnek célba. Végül ezt a hosszt rögzítette később a nemzetközi atlétikai szövetség hivatalos hosszként.

Az első maratonom

Az egész tavaly kezdődött ugyanitt. Egy évvel ezelőtt Bécsben futottam a második félmaratonomat, azóta is az a legjobb időm 21 km-n. Akkor úgy futottam be a célba, hogy ha törik ha szakad, jövőre én itt 42-t futok. Jövőre nekem nagy érem kell! ( a félmaratonisták szakasztott olyan érmet kapnak mint a maratonisták, csak stílusosan feleakkorát).

Aztán tavaly futottam többször 21-et, az Ultrabalatonon egymást követően futottam 23 és 20 km-t, a Balaton Maratonon 2 nap alatt részletben megvolt a 42 is, de egyhuzamban hosszabbat nem futottam. Nyáron ott volt a bringa is, télen meg (a futók már ismernek) Orsi fázik, és sokkal lassabb mint normális időben, és nagyon nem akarózik 3 órákat kint kocogni. Azért futottam elég rendszeresen, de még mindig nem voltak igazán hosszú edzések. Aztán január 9-én szülinapi futás több futóbolond társaságában, 27 km. Ez után kezdem el rendesen edzeni. Hétközben többször futottam 15 km feletti távot, és voltak 30 km feletti edzéseim is.

Bécsben a szintidő 6 óra, 31-et le tudtam futni 3 óra 30 alatt, a maradék 11 km-re marad két és fél órám, hát azt kúszva is....
A terv az volt, hogy 21-ig futok 6:30-as tempó körül, aztán amennyi energy marad....

Szombaton vonattal mentünk Bécsbe. Pénteken még felszökött a pulzus 180 környékére mikor kiderült, hogy kilométeres sorok állnak Pesten a nemzetközi pénztárakban, lévén repülő nem jár (ugye a vulkán..) és mindenki vonattal akar utazni. Azért a végén csak sikerült megvenni a jegyeket.

Szombat 7 óra, Keleti Pu., irány Bécs!

Négyen mentünk vonattal: Manó, Yu, Zsolt, és én. Szállás a megszokott helyen, 200 méterre a Westbanhoftól. Becsekkolás után a szokásos program: bevásárlás másnap reggelire, utána expó, rajtcsomagátvétel, bóklászás, szuvenírvásárlás, majd délután császármorzsaparty (isteni ez a bécsi finomság, alma-, szilva-, vagy eperlekvárral).

Este össznépi szénhidrátfeltöltés a Stephansdom melletti olasz étteremben, vacsi: egy adag lasagne plusz egy kisebb pizza :-) 9-re mindeki ágyban, végre egyszer alszunk egy normálisat verseny előtt. Nem mint tavaly, amikor még este 10-kor pizsamaparty volt.....

Reggel fél 7kor ébresztő, reggeli a szokásos: sajtkrémes zsömlék és isteni muffin, aztán irány a metró, a rajtig még utazunk egy kicsit. Az U1-en már a megszokott tömegnyomor fogad, annak a két-három szerencsétlennek esélye sincs leszállni aki nem a maratonra igyekszik :-)
A metró aluljáróban már hatalmas tömeg, az előző metró utasai még a peronon sorakoznak, 10 perc mire kijutunk. Pulcsi levet, be a műanyagszatyorba a törölköző mellé, lead a megfelelő számú kamionba. Ezek viszik a leadott cuccokat a célba, ahol a befutó után mindenki megkapja a leadott zsákját és mehet zuhanyozni, kajálni, amit akar.

wienna_city_marathon

Némi ugrándozás, futkosás bemelegítés gyanánt, majd a rajt előtti kötelező pisiszünet (lányból vagyok, na:-)
Megbeszéltük, hogy Yu fut Manóval, diktálja a tempót, beviszi szintidőn belül a félmaratonon, majd egyedül futja a másik felét a maratonnak. Én egy szlovák sráccal futok, fáj a térde, jön, ameddig bír. Közben találkoztunk még egy magyar lánnyal, aki hasonló tempót tervezett, vele futottam 32 km-ig. A srác sajnos sajnos 8 km után kiszállt, nem bírta a térde.

Az első 21 km ismerős volt, tudtam előre hol lesz némi emelkedő, mennyi van még hátra a feléig. Az időjárás jó volt, 15 fok, napos-felhős. Azért néhány helyen elég rendes szembeszelet is kaptunk, csak hogy ne legyen minden tökéletes. 5 kilóméternként frissítettünk, ettünk, ittunk, és tartottuk a 6:25-6:50 közötti kilométereket. Schönbrunn végre megvolt, tavaly lemaradtam róla :-) Utána lejtő a célig a Maria Hilferen. Tavaly itt már száguldottam. A hangosbemondó épp a kenyai győztest ünnepelte, mikor elhaladtunk a cél előtt. Több mint kétszer olyan gyorsan trappolt mint mi :-)

wiennc_city_marathon1

21 km-t 2 óra 20 alatt teljesítettük, maradt még 3 óra 40 a második felére. Itt már tudtam, hogy hacsak nem hagyom el a lábaimat, beesek 6 óra alatt, akármi lesz. 30 kmnél 2 perces kajaszünet, benyomtam vagy két banándarabot, megettem egy fél zselét, iso, víz, aztán nyomás tovább. 32-től kicsit lelassultam, innentől egyedül mentem végig.

34-38 között volt egy kis bénázás, elkezdett szúrni a jobb térdem. Pedig a bal a rosszabbik, az kattog lépcsőn felfelé néha. Ezt a négy km-t hol futva hol gyalogolva tettem meg. Aztán 38-nál abbahagyta. Biztos kipihente magát. Fogalmam sincs mi ütött belé, mindenesetre azóta sem csinálja.

38 után már inni sem álltam meg (nem tudok futva inni, csak sétálva, úgy is mindig nyakon öntöm magam :-), nehogy megint előjöjjön a szuri, de nem is kellett arra a maradék néhány kmre semmi.

Miután visszafutottunk a rakparton, át a hídon, vissza a városközpont felé, ismét megnövekedett a szurkolók serege, volt kivetítő, nagyhangszóró, dobosok, táncoslányok, minden!

A végén Manó és Zsolt már ott vártak a 42-es táblánál, megkaptam a nagyzászlót, és azzal a nyakamban száguldottam be a kapun át a célba.

4:59:30, MEGCSINÁLTAM!


vienna_city_marathon

Nagyhalál, fal, ilyesmi nem nagyon volt, bár a 28-as táblánál látni a szembejövőket, és az ő 38-as táblájukat nem volt annyira kellemes:-)

Legközelebb Budapest maraton, remélhetőleg ennél kicsit gyorsabban!

Beszámoló: Szántai Vecsera Orsolya


CIKKAJÁNLÓ2018-05-08  ATLÉTIKA

ZSÁMBÉKFUTÁS, AVAGY A TÉLI ALAPOZÁS JUTALMA

Még dolgozik bennem az utolsó koffeines gél, mikor ezeket a sorokat írtom, így a beszámoló talán visszaadja majd az élményeimet. Abból ugyanis kaptunk bőven a mai gyönyörű időben, a zsámbéki határban. [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: egy + hat =