Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ
BBU FUTÓVERSENYEK EGÉSZ ÉVBEN!25. SPAR BUDAPEST NEMZETKÖZI MARATON

ATLÉTIKA 2010-09-27

Hétvégén vasárnap Tónival részt vettünk ismét egy jubileumi versenyen, a 25. Spar Budapest Nemzetkőzi futóversenyen. Mindkettőnknek ez volt az első maratoni távja amit lefutott, azelőtt még egyikünk se futott egyben 42,195 km-t.

A versenyen összesen kb. 15000 futó vett részt, persze nem mindenki a maratoni távon, hanem a párhuzamosan megrendezendő kicsit kisebb és mégkisebb versenyeken, pl. 30 km, minimaraton, maratonka és még sorolhatnám a távokat. A maratoni távon az előjelzések alapján kb. 2500 induló volt, ebből olyan 500 fővel képviselték magukat a hölgyek, és a nevezők fele külföldről érkezett sportoló volt. Az időjárás az idén már lassan megszokott eső, és közepesen erős szél, na persze a kellemes 13-15 fokos hőmérséklettel. A verseny hasonlóan a Nike félmaratonhoz, Budapest legszebb részein vezetett keresztül, érintve majd minden hidat, a budai és pesti rakpartot, az Országházat és még folytathatnám.

Én péntek este érkeztem Sopronba egy 4 napos ausztriai sziklamászásból, jól kipihenten ahogy kell egy versenyre, itt csatlakozott hozzám Tóni és kedves felesége, majd szombat reggel indultunk hozzám hogy majd vasárnap reggel tőlem induljunk a versenyre. Budapesten tettünk egy kis kitérőt, a rajtközpontba felvettük a rajtcsomagokat hogy ne kelljen a verseny napján ezzel bíbelődni, majd elfogyasztottuk a tésztapartin kapott hatalmas adag ételt.

3_1

Vasárnap reggel szemerkélő esőre ébredtünk, és kezdtünk belenyugodni, hogy első maratonunkon kicsit extrém időjárás lesz, bár titkon reménykedtünk, hogy a 10 órás rajtig ez még javulhat. Budapestre érkezvén az eső hol rákezdett, hol elállt, nem igazán lehetett eldönteni, hogy mire is készüljünk. A rajt előtt kicsit szünetelt az eső és még néha a napot is láttam, ezért úgy döntöttem újatlan bringás mezben és rövidnaciban futok. Sokan máshogy gondolták, és ki tudja, lehet nekik volt igazuk. 

A rajtot majdnem sikerült benéznünk, mert kicsit tévedésben voltunk, és már a rajt elhangzása után másztunk át a versenyzőket és a nézőket elválasztó kordonon, így sikerült a 3:30-as és 4:00 órát futni szándékozók közé kerülnünk, de még így is több mint 3 perc volt mire az előttünk lévő tömeg elhaladt a rajtkapu alatt és mi is elkezdhettünk futni.

spar_felmaraton15

Miután kissé bemelegedtem, elköszöntünk egymástól Tónival és elkezdtem egy már a Nike félmaratonon megtapasztalt számomra kellemes tempóban futni. Az eső hol szemerkélt, hol elállt, néhol pedig szakadt, de nem igazán zavart, élveztem a futást. Az első 21 km-t vagyis a félmaratoni távot 1 óra 50 perc alatt futottam le, és örültem hogy tartani tudom a betervezett tempót. A táv második felén még a 30-32. km-ig nagyon jól ment a futás, tervek szerint, de majd miután visszaértünk szakadó hideg esőben a pesti rakpartra, és még a szél is erősödött, kicsit megtört a lendületem. Fáztam. A tervezett időmet feladtam, egyre feljebb toltam az időhatárt, amin belül szerettem volna beérni, és végén már a 4 órán belüli érkezés lett a fő cél.

spar_felmaraton11

Számolgattam az időt magamban, próbáltam váltogatni a tempót, és néha nagyon távolinak tűnt a hátralévő pár kilométer. A célba 3 óra 57 perc alatt értem be, így a 4 órás terv és az első maratonom lefutása is teljesítve lett. A befutócsomag mellé mindenki kapott egy hatalmas emblémázott fóliát, amibe takarózhattunk megvédve magunkat a kihűléstől és a szemerkélő esőtől. Sajnos a befutócsomagomban a sör szétrobbant, így mindent eláztatott, amit kissé szomorúan fogadtam.

spar_felmaraton10

Csapattársam Tóni kissé lemaradva 5 óra alatt teljesítette a távot, így neki is megvan az első maratoni futóversenye ebbe az extrémnek nevezhető időjárásban. Mindenkinek csak gratulálni tudok, aki lefutotta ezt a versenyt a nem mindennapi körülmények között, és külön gratulálok a hölgyeknek a kitartásukért, és persze a lelkes szurkolóknak is, akik végig biztattak minket a versenyen.

Beszámoló: Gaál Tamás


CIKKAJÁNLÓ2018-05-08  ATLÉTIKA

ZSÁMBÉKFUTÁS, AVAGY A TÉLI ALAPOZÁS JUTALMA

Még dolgozik bennem az utolsó koffeines gél, mikor ezeket a sorokat írtom, így a beszámoló talán visszaadja majd az élményeimet. Abból ugyanis kaptunk bőven a mai gyönyörű időben, a zsámbéki határban. [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: egy + kilenc =