Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ
BBU FUTÓVERSENYEK EGÉSZ ÉVBEN!7. INTERSPORT BALATON MARATON ÉS FÉLMARATON

ATLÉTIKA 2010-11-24

Az év utolsó BSI versenye, ahol nincs záróbusz

Több mint 2500-an vettek részt a hétvégi siófoki 7. Intersport Balaton Maraton és Félmaratonon. Lehetett futni maratont három részletben két nap alatt (14+7+21 km), de külön is lehetett nevezni bármely távra. Sőt váltóban is lehetett maratont illetve félmaratont is futni. Az útvonal kb. 1/3-a közvetlenül a Balaton-parton, a sétányon vezetett, a többi része pedig az üdülőövezet utcáin kanyargott.

A Merkapt színeiben négyen indultunk: Gaál Tomi és én bevállaltuk mind a három távot, Jucus és Tóni vasárnap csatlakoztak a félmaratonra. (A félmaraton rajtja előtt láttam még egy Merkaptos mezt a tömegben, de nem tudom ki volt az.)

balaton_maraton15

Nekem ez már a harmadik Balaton Maratonom, két éve itt futottam az első félmaratonomat, tavaly pedig az első 42 kilométert, igaz részletekben. Idén a bécsi maraton óta nem futottam igazán sokat, ez meg is látszik a jelenlegi gyorsaságomon. Ennek ellenére meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg kihagyom a Balaton Maratont. Egyrészt szerintem ez a BSI legjobb versenye, másrészt ez a hivatalos évadzáró, búcsúbuli, mint a 24 órás a bringásoknál.

Nevezni már elég régen beneveztem, aztán mikor kiderült, hogy Tomiék is jönnének mindkét napra, sikerült még elcsípni az utolsó szabad szobát az Aranypart Hotelben. Azért ilyenkor novemberben nem hátrány ha a szobaablakból rálátsz a célra, és nem kell még átizzadt cuccban utcákat kutyagolni a szállásig. Igaz ezért el kell viselni azt a hátrányt, hogy Péter Attila hangja tölti be a szobát már két órával a rajtok előtt:-)

balaton_maraton1

Szombaton reggel Vali, Tomi és én legurultunk Pestről, a szálloda bejáratánál váltottunk pár szót rég nem látott futóbolondokkal, birtokba vettük a szobánkat, majd szétpakoltuk az összes futócuccot, minden négyzetcentimétert elfoglalva a szobában. Az első táv 14 km volt, 11-kor indult el a mezőny, hogy kétszer körbefussa a partmenti szállodákat. Vali és Tomi elsuhantak a tömeggel, a rajt után már a hátukat sem láttam. Mivel a futómániásokat tömörítő fórum nagy része itt volt, nem volt nehéz beszélgető- és futótársat találni útközben. Nagyjából végigszövegeltük a két kört. A táv vége felé eléggé el voltam már fáradva, pedig ez azért nem volt olyan hosszú táv. Utána szieszta délutánig, ki jobbra, ki balra dőlt a szobában, a szekrényajtókon pedig kezdtek szaporodni a száradásra váró mezek. Sajnos a fürdőzésről lemaradtunk, de idén is voltak jópáran akik bemerészkedtek a habok közé a tradicionális déli fürdőzés alkalmával. Az ebédet kihagytuk, mondván teli hassal nem lehet futni. Nem kellett volna. A délutáni 7 km-s szakasz utolsó két kilométerén csak az éltetett, hogy nagyjából 12 perc múlva végre elérem a célkaput, és megkapom a befutócsomagot benne egy haaaataaaaalmas csokival. Ha nem lett volna benne semmi kaja, hát én ott halok éhen a célkapuban:-)

balaton_maraton14

A vacsora viszont fenomenális volt. Azt eddig is tudtam, hogy az Aranypatban jó a konyha, hiszen az egész futótársadalom itt vacsorázik ilyenkor. Svédasztalos menü volt, kétféle leves, számtalan második fogás, süti, gyümölcs, egyebek. Több mint egy órát töltöttünk az étteremben. A vacsi fáradalmait Tomi a szobában pihente ki James Bond társaságában, mi Valival pedig lementünk az első emeleten rendezett buliba, ahol levezetésként ugráltunk még vagy két órát. Éjfélkor aztán bedőltem az ágyba, mint akit agyonütöttek.

Másnap reggel ismét svédasztalos reggeli, ennek megfelelően elég korán keltünk, hogy az egy órás kajálás után legyen idő összeszedni magunkat. Érdekes módon némi izomláztól eltekintve semmi baja nem volt a lábamnak. 9 után megérkeztek Tóniék, apu is megérkezett a főszurkolóval, öcsémmel, majd Jucussal is összefutottunk a folyosón. Egy gyors csapatkép után (bocs Tóni, hogy lemaradtál róla, majd oda photoshopolunk:-)) mindenki elrohant melegíteni, aztán már lőtték is a rajtot.

Balaton_Maraton_2011_2

Nem akartam elfutni a vereny elejét, így olyan futótársakhoz csatlakoztam, akikről tudtam, hogy tudnak tempót tartani, és nem rohannak el a tömeggel. Ez jó taktikának bizonyult, igazi örömfutás volt ez a 21 km. A második kör elején szembe jött Tomi, kissé vicsorogva, de azért integetett, hogy hajrá! Ő már a 14. kilométernél járt. Utoljára még végigfutottunk a parton, majd jött a fordító, egy hosszú egyenes, és a cél. Idén is megfutottam, összesen 4 óra 29 perc lett a 42 km. Hát ezt kéne majd tavaszra Bécsben megfutni, csak egy nap alatt, szünet nélkül. :-)

Beszámoló: Szántai Vecsera Orsolya

balaton_maraton13

Jucus beszámolója:

Az elmúlt 2 évben a sport terén a főszerepet a futás kapta, ezt idén leváltotta a bringázás, így a futócipőm bekerült a szekrény aljára, és a futás teljesen háttérbe szorult. Már-már annyira, hogy ha arra gondoltam, hogy 1 órán keresztül futni kell, azt na ne. Unalmas… inkább mentem tekerni.-) A montis szezont októberben „lezártuk” Szlovákiában, már korábban sötétedik így munka után nem lehet tekerni. Teltek múltak a napok, és 1 hónapja újból futócipőt húztam. Heti 2-3 futással, hétvégente terepfutásokkal készültem a november 21-én rendezett Intersport Balaton félmaratonra, melynek teljesítése már hagyománnyá vált nálam. Most nem a legjobb időmet akartam megjavítani, hanem a táv lefutása volt a cél, hogy újból egy, akár két órán keresztül is képes legyek futni anélkül hogy unalmasnak érezném.

balaton_maraton12

Örömmel jelentem ez sikerült:-) A rajt után viszonylag gyorsabb tempót vettem, illetve ez jött. Örültem, hogy visznek a lábaim, de éreztem, hogy végig ezt nem fogom tudni tartani. Az első 8 km-t 5:11-es ezrekkel sikerült abszolválni, aztán betérdeltem:-) Elkezdtem lassulni, lassulni. A 10. km-t 54 perc alatt értem el. Gondoltam, ha a 6percen belüli ezreket tudom tartani az még egész jó lesz, de sajnos a végén már ebből is kicsúsztam, így 2ó5p-es idővel léptem át a célvonalt. Örülök hogy sikerült visszatérnem a futáshoz, télen alapozás és tavasszal az 1:45-ös félmaratoni idő a cél.


CIKKAJÁNLÓ2018-05-08  ATLÉTIKA

ZSÁMBÉKFUTÁS, AVAGY A TÉLI ALAPOZÁS JUTALMA

Még dolgozik bennem az utolsó koffeines gél, mikor ezeket a sorokat írtom, így a beszámoló talán visszaadja majd az élményeimet. Abból ugyanis kaptunk bőven a mai gyönyörű időben, a zsámbéki határban. [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: négy + hat =