Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ

CSAPATTAGOK
TISZTELETBELI TAGOK
TANFOLYAMOKMAGUNKRÓL

A Merkapt SE Hegymászó- és Túra szakosztály 2007-ben alakult egy túrázni szerető baráti társaságként, azóta a csapat mind összetételében, mind céljaiban teljes átalakuláson ment át.

Céljaink közt a terepfutóversenyektől, a hazai és külföldi sziklamászó túrákon át, a magashegyi hegymászásig minden szerepel.
Hegymászó oktatóink tagjai a Magyar Hegymászó Oktatói kollégiumnak (MHOK), és rendelkeznek a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán (TF) elvégzett OKJ-s hegymászó oktató és edző képesítéssel.
Rendszeresen szervezünk különféle hegymászó tanfolyamokat, melyeket az MHOK követelményrendszere szerint szervezünk.
Szakosztályunk tagszervezete a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetségnek (MHSSZ).TÉLI TÚRA A RÁM-SZAKADÉKBAN

HEGYMÁSZÁS 2009-01-11

2009 Január 11-én reggel 8-kor lelkes kis csapatunk a Rám Szakadék felé vette útját. Napsütéses reggelnek néztünk elébe, de ereje még nem volt a napnak, így a dömösi templomnál elindulás előtt mindenki még egy réteg meleg ruhát magára öltött. Magunkhoz vettük az ekkor már elengedhetetlen eszközöket, hágóvasat és jégcsákányokat, majd elindultunk az árok felé a zöld jelzést követve.

Kellemes téli sétával elérjük és követjük a patakot, amely itt még helyenként csörgedezik felénk, majd egyre kásásabbá válik. Felfelé haladva egyre magasabbak a fölénk meredező sziklafalak, a patak egyetlen masszív tömbbé fagyott. Újra és újra rácsodálkozunk a szakadék téli szépségére. 

a6

Némi csúszkálás után úgy döntöttünk, hogy fölcsatoljuk hágóvasainkat utunkat megkönnyítendő. Az első vízesésnél a csákányok is előkerülnek. Túlzás lenne azt állítanunk, hogy jeget másztunk, de pár lépést mindenképp megtettünk efelé. 

Kis csapatunk többi tagja ezt megelőzően rendelkezett már hasonló tapasztalattal, így itt elsősorban a magam nevében beszélek... Néhány "legalul fogd", "bólintsd bele a jégbe" és "lefelé terheld" tanács után fölkapaszkodtam. Kiváló alkalom és lehetőség ez testközelből megtapasztalni, hogy mennyivel másabb egy jégtömbön állni és kapaszkodni, mint lentről szemlélni, hogy mennyire törékeny tud lenni a jégkolosszus, ha rosszul (vagy nem eléggé) vágod bele a csákányt és hogy jól jön a segítő kéz, ha gondban lennél :)

a3

Három hasonló méretű vízesésen kapaszkodtunk föl ilyen módon, közben egy csapat gyalogosan, az új korlátokat használva elhaladt mellettünk. Ők voltak az egyetlenek, akikkel utunk során találkoztunk.

a1

Fölérve jöhetett a kiérdemelt csúcs csoki, illetve tea, majd irányt változtatva elindultunk vissza Dömös irányába. Visszafelé több túrázó csapatot is láttunk indulni fölfelé. De mi ekkor már magunk mögött tudtunk egy élményekkel teli kapaszkodást.


Beszámoló: Rbk

a4

a5

a2


CIKKAJÁNLÓ2014-02-03  HEGYMÁSZÁS

TÉLI MAGASHEGYI HEGYMÁSZÓ TANFOLYAM TIROLBAN

"A kitartó hóolvasztás után szép lassan elkészültek a kajáink, de a palack már ekkor is odafagyott az asztalhoz, pedig messze volt még a hajnali minimum." [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: hat + kettő =