Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ

CSAPATTAGOK
TISZTELETBELI TAGOK
ADÓ 1 %TÁMOGATÓINK

ravak

FNTDE MI IS AZ A SÁRKÁNYHAJÓZÁS?

SÁRKÁNYHAJÓ 2011-05-02

Magyarország nyolc arany- és négy ezüstéremmel diadalmaskodott a 2010. augusztus 27. és 29. között megrendezett Sárkányhajó Világbajnokságon, a cégek közti döntőben pedig csapatunk, a Merkapt Zrt. sárkányhajója az ötödik helyen végzett.

De mi is az a sárkányhajózás?

Sokszínűsége és sokfélesége miatt már önmagában látványos, amit csak fokoz a benne egy lélekként evező 20 ember, és az ütemet, ritmust diktáló dobos és kormányos összehangolt mozgása. A dobos a menetiránynak háttal ülve foglal helyet a hajó orrában, a tapasztalt kormányos pedig a sárkányhajó farában állva, egy rögzített kormánylapáttal irányítja az evezősöket. Az evezősök két oldalt ülnek és korra, nemre való tekintet nélkül egy hajóban eveznek a győzelemért, melyet csak a leggyorsabb sárkány nyerhet el.

A sárkányhajó egy olyan speciális, Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) szabványai alapján meghatározott hajó, melyet elől sárkányfej, hátul sárkányfarok díszít. A hajótest 12,49 méter, a sárkányfejjel és farokkal együtt 13,5 méter hosszú lehet. Szélessége 1,15 méter, súlya 250 kg. A lapát hosszának 105 és 130 cm között kell lennie és az IDBF 202a szabványa szerint lefelé szélesedő tollforma az elfogadott. A toll szélessége 18 cm és szimmetrikus mindkét oldala, amelyben kanál nem lehet.

dragonboat


A sárkányhajó-sportág egyébként több mint 2000 éves, dél-kínai gyökerekkel rendelkezik és misztikumát egy korabeli legenda fonja körbe. E történet szerint a nép által megbecsült Qu Yuan költőt és államférfit – az akkori Chu Királyság Kormánya – hamis hazaárulási vádak miatt száműzte. Yuan tiltakozásul a Mi Lo folyóba vetette magát és a halászok dobolva, lapátjaikkal a vizet ütögetve, csalétkeket a vízbe szórva próbálták elűzni a ragadozó halakat a holttesttől.

mga_kep_0_13395790056465

A magyarországi hagyomány régebbről ered, mint hinnénk; 1997-ben alakul Győrben az első sárkányhajó klub, de a több csapatos versenyek sorozata csak 2003-ban indult útjára. Rendkívüli csapatépítő és közösségi-szellem formáló ereje van és még csak előképzettséget, úszástudást sem igényel. A csapat szó szerint egy hajóban evez egy és ugyanazon célért, így céges rendezvények egyik egyre népszerűbb aktivitása. Nem véletlen, hogy a Merkapt Zrt., - mint az aktív és sportos életmód támogatója - is felállította saját sárkányhajó-csapatát és teljes erőbedobással készül a soron következő szezonra és versenyekre, felbuzdulva a szegedi VB-n elért ötödik helyezésen.

Szeged

Az idei szezonra való felkészülésről rövidesen beszámolunk, addig is, hajrá Merkaptosok!


CIKKAJÁNLÓ2013-07-28  SÁRKÁNYHAJÓ

SÁRKÁNYHAJÓ ROADSHOW 2013, KECSKEMÉT

1,2,3,4... - Kecskemét! Négy versenyszám, négy helyezés, "egy csapat", az ötödik Sárkányhajó Roadshow eredménye. A kecskeméti verseny a közeli homokos strand miatt is a csapat egyik kedvenc helyszíne... [...]
KOMMENTEKKérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: nyolc + három =