Facebook


  FŐOLDAL  SZAKOSZTÁLYOK  SPORTKÖZPONT  KAPCSOLATCSATLAKOZZ

CSAPATTAGOK
TISZTELETBELI TAGOK
TANFOLYAMOKMAGUNKRÓL

A Merkapt SE Hegymászó- és Túra szakosztály 2007-ben alakult egy túrázni szerető baráti társaságként, azóta a csapat mind összetételében, mind céljaiban teljes átalakuláson ment át.

Céljaink közt a terepfutóversenyektől, a hazai és külföldi sziklamászó túrákon át, a magashegyi hegymászásig minden szerepel.
Hegymászó oktatóink tagjai a Magyar Hegymászó Oktatói kollégiumnak (MHOK), és rendelkeznek a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán (TF) elvégzett OKJ-s hegymászó oktató és edző képesítéssel.
Rendszeresen szervezünk különféle hegymászó tanfolyamokat, melyeket az MHOK követelményrendszere szerint szervezünk.
Szakosztályunk tagszervezete a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetségnek (MHSSZ).VÉRTES TEREP MARATON 2013

HEGYMÁSZÁS 2013-03-31

multiNavigátor.hu - inov 8 – Vértes Terep Maraton 2013

2012-es évben Tónival ketten indultunk a Vértesben megrendezésre kerülő Vértes Terep Maraton félmaratoni távján. A rendezés, szervezés frissítőpontok ellátottsága, maga a terep és az időjárás mély nyomokat hagyott bennünk, és megfogadtuk, hogy jövőre újra részt veszünk ezen a szuper terepfutó versenyen. 

Az idei nevezési időszak eljövetelével a Merkapt SE Hegymászó és Túra Szakosztály több tagja nevezett különböző távokon az idei versenyre. Vali, Viktor és Botond a félmaratoni távra (21,2 km 428 m szintemelkedéssel), Oszkár és Tóni a maratoni távra (40,5 km 1005 m szinttel), én pedig az ultramaratoni távra (52,2 km 1245 m szintemelkedéssel). 

vertes_terep_maraton_6

A rajt és cél helyszíne: Szár, sportcsarnok, ahol többek közt különböző gyártók és boltok termékeit is megcsodálhattuk és megvehettük. 

Útvonal: (rövidebb távok útvonalai az ultra táv egyes részeiből adódnak)
Ultramaraton: Szár – Körtvélyes-tető – Macska-bükk – Vizes-bikk – Mária-szakadék– Csákányospusztai th. – Mária-szakadék – Makk-erdő – Vitányvár - Várgesztes –Németh-völgy -Vérteskozma - Hirczy-emlékmű – Kapberek-puszta – Majosház vh. – Hallgató-völgy – Szár

vertes_terep_maraton_1

Március 31, vagyis a rajt közeledtével egy jobban látszódott, hogy az idei verseny nem olyan lesz, mint a tavalyi. A folyamatosan váltakozó havas és esős időjárás megtette a magáét, Szár és környéke a Vértes Velencéjévé változott. A magasabb részeken még 10-20 cm hó, mely hol olvadt, hol fagyott, a mélyebb részeken viszont sár, olvadt latyak, patakokká változott utak, útkereszteződések helyén kisebb tavak, csúszós- sáros jégpályaszerű lejtők és emelkedők. Szóval minden ideális volt egy extrém terepfutóversenyhez. Az aznapi időjárás szintén rátett egy lapáttal az élvezetekre, folyamatosan szemerkélő eső, mely rövidebb időkre átvált záporokra, feljebb havas ónos esőre. Ráadásul a szervezők a rajtnál azzal nyugtatgattak, hogy „2 óra múlva egy nagyobb eső várható”. 

Az ultramaratoni és maratoni táv 9 órakor rajtolt, a félmaratoni és minimaratoni táv 9:30 kor. A nevezett 340 főből 246 fő indult el a különböző távokon úgy, hogy a szervezők rugalmasan kezelték a lefelé, vagyis rövidebb távra módosítások lehetőségét.

vertes_terep_maraton_7

A versenyt 210 fő teljesítette. Közel 30 fő futót mentettek le a pálya különböző részeiről sérülések és átfagyási problémák miatt. A szervezők kötelező felszereléssé tették mindenkinek a mobiltelefont és a fényképes igazolványt az esetleges mentések, segítségkérések miatt. 

vertes_terep_maraton_5

Számomra a verseny jól indult. A 9 órás rajt után egy nyugodt tempóval kezdtem, gondolván ebben az extrém időjárásban, terepen és a hosszú táv miatt be kell osztani az erőmet. Rendezők minden indulónak adtak egy flakon gore-tex impregnáló sprayt, hátha valamit segít ebben az esőben. Faluból kiérve az első nagyobb pocsolyába lábszárközépig süllyedve a spray funkciója megszűnt. Az első szakasz ismerős volt tavalyról, és az itiner szerint a befejező 5 km is ugyanez a rész lesz. A terep sáros, vizes latyakos volt, csúszott minden, folyamatos odafigyelésre volt szükség minden lépésnél. 

vertes_terep_maraton_8

A körülmények ellenére végig vidáman, motiváltan tudtam futni. A Csákányospuszta kulcsosház környékén lévő frissítőnél gondoltam ennél rosszabb már nem lehet, de a Vitányvárhoz már úgy értem fel, hogy az időmérő dugókát csak segítséggel tudtam a helyére illeszteni annyira remegett a kezem. A cipőm folyamatosan vízben volt, lábujjaimat hol éreztem, hol nem. 

vertes_terep_maraton_3

Vitányvártól lefelé meredek lejtő, leginkább egy bobpályához hasonlítanám. Második frissítő Várgesztesnél a vár előtt volt, majd a vár alatt elvált a maratoni és az ultratáv egymástól. Innen egy ideig egyedül futottam, élveztem a magányt, a futást, és ez egy kicsit el is vonta a figyelmemet a körülményektől, ami a vesztem is lett. Egy mély völgynek az oldalában futottam a havon és jégen felfelé, mivel az úton folyt a víz, mikor egy rossz lépés, egy faág a hó alatt és a bokám egy hangos reccsenéssel kifordult. Ismerős hang volt, pár éve egy hasonló sérülés miatt kellett feladnom a Hortobágy Félmaratont. 

vertes_terep_maraton_4

Pihentem egy rövid ideig, gondolkodtam, hogy mit is csináljak, de annyira bent voltam az erdőben mindentől távol, hogy a továbbfutás mellett döntöttem. A jeges víz segített, hogy ne érezzem a fájdalmat és ezután már a vízfolyásokban futottam. Többen elfutottak mellettem, mivel a tempóm jelentően lassult, de ez ekkor már nem zavart. Vérteskozmától könnyebb lett a terep egy ideig, így már nem is gondoltam a feladásra. Az utolsó 20 km-t óvatosan, de egyenletes tempóban sikerült lefutnom. Néha már el is felejtettem, hogy fáj a bokám, bár nagyon kellett figyelnem, hogy a csúszós részeken ne terheljem és ugrásoknál ne arra a lábra érkezzem. A tervezett szintidőt jó egy órával túlhaladtam, de még így is bőven 1 órával megadott szinten belül futottam be. 

vertes_terep_maraton_2

Az ultramaratoni távon az 56 indulóból 45-en értek be és én 7:05:32 idővel a 27. helyen érkeztem. Maratoni távon Oszi sajnos mégsem indult el, Tóni pedig 6 km körül feladta a versenyt. Félmaratoni távon Vali 29 női indulóból a 17. lett 2:49:11 idővel. Viktor 72 indulóból 50., Botond pedig a 62. helyen ért célba.

vertes_terep_maraton_9

Az extrém körülmények még a rövidebb távokon is igazi kihívást jelentetek a versenyzőknek. Mindenkinek, aki részt vett a versenyen legyen az akár futó, akár szervező, és főképp a frissítőpontok személyzetének, pályaőröknek hatalmas gratuláció a teljesítményhez. Jövőre legyen akármilyen idő is újra találkozunk.

Beszámoló: Gaál Tamás
Képek: ide kattintva!


CIKKAJÁNLÓ2014-02-03  HEGYMÁSZÁS

TÉLI MAGASHEGYI HEGYMÁSZÓ TANFOLYAM TIROLBAN

"A kitartó hóolvasztás után szép lassan elkészültek a kajáink, de a palack már ekkor is odafagyott az asztalhoz, pedig messze volt még a hajnali minimum." [...]
KOMMENTEKKovácsTom2013-04-03 16:07:44
Respect!
Kérlek add meg számmal az alábbi két szám összegét: kilenc + öt =